Na teritoriji Grada Beograda do 14 sati glasalo je 25,02 posto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija.      Foto: Reuters

U Srbiji se danas održavaju lokalni izbori u 89 gradova i opština, među kojima su Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Valjevo i većina vojvođanskih opština.

I u ovom izbornu procesu prijavljuju se brojne nepravilnosti, poput glasanja umjesto drugih osoba, paralelni birački spiskovi, okupljanje i slično.

Posmatračka misija CRTA koja ima posmatrače na 450 izbornih mjesta, zabilježila je i ovog puta neregularnosti na jednom broju izbornih mjesta - od kašnjenja sa otvaranjem biračkih mjesta, do kupovine glasova i takozvanog "bugarskog voza".

Kako navode, na osam posto biračkih mjesta nedosljedno se koriste UV lampa i sprej.

"Ugrožavanje tajnosti glasanja fotografisanjem listića iza paravana zabilježeno je na 11 posto biračkih mjesta, a na sedam posto bilo je slučajeva da birači nisu mogli da glasaju jer nisu pronađeni u biračkom spisku. Povreda tajnosti glasanja zabilježena je na dva posto biračkih mjesta", ističu iz CRTA-e.

Dodaje se da raste broj biračkih mjesta gdje je primijećeno neovlašteno prisustvo trećih lica, na koje birački odbori nisu reagovali.

Na teritoriji Grada Beograda do 14 sati glasalo je 25,02 posto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija.

TRT Balkan / agencije