Prema njenim rečima, podizanje borbene gotovosti vojske ima veze sa tim incidentom.     Foto: Reuters

Ona je objasnila da je nalog dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao vrhovni komandant i da je taj nalog sada trajan.

"Ako se ovakve stvari budu ponavljale, mi ćemo da srušimo te letelice, što bi uradila svaka zemlja", rekla je Brnabić za RTS, ne navodeći koja je zemlja poslala dronove.

Ona je precizirala da su bespilotne letelice snimale dve kasarne u Kopnenoj zoni bezbednosti i istakla da je reč o bezbednosti Srba na Kosovu.

Prema njenim rečima, podizanje borbene gotovosti vojske ima veze sa tim incidentom.
"Verujem da postoji veza i da ima mnogo stranih faktora koji žele da znaju kakvi su naši planovi u vezi sa obezbeđivanjem Srba na KiM. Mi ćemo se kao i do sada truditi da čuvamo mir i bezbednost i da pozitivno utičemo na bezbednost", istakla je Brnabić.

Dodala je da je to u ovom trenutku izuzetno teško, jer ima ljudi koji ne razmišljaju racionalno i koji će upotrebiti sve što se može upotrebiti da dalje destabilizuju situaciju i da jednostranim potezima ugroze bezbednost ne samo kod nas, nego i šire na prostoru Balkana.

Kosovo odbacuje optužbe

Kosovske vlasti demantovale su izjave Srbije da su se, navodno sa teritorije Kosova, nepoznati dronovi kretali iznad naselja Raška.

Ministar odbrane Republike Kosovo Armend Mehaj je na Facebooku napisao da su ove tvrdnje potpuno netačne.

"Svaki ovakav diskurs samo je izgovor za povećanje broja vojnika srpske vojske oko granice sa Republikom Kosovo, kao sredstvo za širenje stanja panike među građanima obe zemlje", piše Mehaj.

TRT Balkan / agencije