U fokusu sastanka bila je implementacija Sporazuma na putu normalizacije.      Foto: AA

Sastankom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s visokim komesarom za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije (EU) Josep Josepom Borrellom i specijalnim predstavnikom EU-a za dijalog Miroslavom Lajčakom u Briselu je u četvrtak počela nova runda pregovora Beograda i Prištine.

Poslije odvojenih sastanaka održan je trilateralni sastanak Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija s predstavnicima Evropske unije (EU).

Na sastanku, koji je trajao oko dva sata bili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Albin Kurti, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell i specijalni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

U saopštenju iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) se navodi da su teme razgovora primjena dogovora koji su lideri postigli u februaru u Briselu, uključujući i aneks dokumenta koji je usaglašen u martu u Ohridu, ali i tekuća pitanja u vezi situacije na sjeveru Kosova.

U fokusu sastanka bila je implementacija Sporazuma na putu normalizacije, kao i aktuelna pitanja, najavljeno je iz EU-a.

Posljednji sastanak održan je 22. juna ove godine, zbog rastućih tenzija na sjeveru Kosova, na poziv evropskih zvaničnika.

TRT Balkan / agencije