Lajčak i Escobar razgovarali o dijalogu Srbije i Kosova.     Foto: FENA

"Drago mi je pozdraviti svog kolegu i dobrog prijatelja iz američkog State Departmenta Gabriela Escobara u Briselu. Zajedno s našim timovima, jučerašnji dan smo proveli raspravljajući o dijalogu, trenutačnom stanju i napretku, kao i drugim regionalnim pitanjima Zapadnog Balkana", napisao je Lajčak na društvenoj mreži X (Twitter) ne navodeći više detalja s tog sastanka.

Prošlog je tjedna glasnogovornik Europske unije (EU) Peter Stano kazao kako je EU i dalje zabrinuta zbog tenzija na sjeveru Kosova, te istaknuo da je jasno stavljeno do znanja kako će biti poduzete mjere ukoliko ne dođe do deeskalacije situacije.

Stano je istaknuo da EU pozdravlja nedavnu odluku Vlade Kosova o smanjivanju prisustva policije u i oko zgrada općina ali da su neophodni dalji koraci ka smirivanju tenzija.

Prema njegovim riječima, na Kosovu bi u cilju deeskalacije trebalo raspisati izvanredne izbore u četiri općine sa srpskom većinom i organizirati ih uz potpuno i bezuvjetno sudjelovanje kosovskih Srba.

Europska unija (EU) i Kosovo postigli su u Bratislavi dogovor o mjerama ka smirivanju tenzija na sjeveru te zemlje koje su porasle u svibnju kada su novoizabrani gradonačelnici etnički Albanci ušli u zgrade općina.

Prema postignutom dogovoru, Priština je već smanjila broj policijskih snaga unutar i oko općinskih zgrada na pedeset posto, a trebala bi krajem ljeta organizirati nove izbore u četiri općine na sjeveru Kosova Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici.

Iako čelnici EU te drugih zemalja ističu kako očekuju bezuvjetno sudjelovanje kosovskih Srba u izbornom procesu, za sada još nema informacija o tome hoće li Srbi sudjelovati na novim izborima.

FENA