Borrell je kazao da je ovaj sporazum važan i za mir i sigurnost regiona Zapadnog Balkana.     Foto: Reuters

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Evropske unije Josep Borrell izjavio je u Ohridu nakon sastanka premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je postignut dogovor.

Borrell je u obraćanju medijima kazao da sa nakon razgovora koji su trajali oko 12 sata, sa zadovoljstvom može reći da je dogovor postignut.

"Kosovo i Srbija su se složili o Aneksu primjene sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Kao dio ovog Aneksa, strane su potpuno posvećene da primjene sve članove sporazuma i da ekspeditivno realizuju svoje obaveze", kazao je Borrell.

On je kazao da u vezi člana 7 EU sporazuma, Kosovo složilo da odmah počne pregovore, olakšane od EU, za uspostavljanje aranžmana i priprema za obezbjeđivanje istinskog nivoa samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu. Strane su se takođe dogovorile, kazao je visoki predstavnik, da usvoje izjavu o nestalim licima, kao urgentno pitanje.

"Prvo smo predložili ambiciozniji Aneks, detaljniji, ali nažalost strane nisu uspele da postignu saglasnost o toj detaljnijoj verziji. S jedne strane, Kosovo nije imalo fleksibilnost u vezi supstance, a s druge strane Srbija je prvo naglasila princip da ne potpiše iako je spremna da primjeni", kazao je Borrell i dodao da je Aneks sporazuma zato usvojen u nešto izmijenjenom obliku i biće objavljen.

"Uprkos činjenici da je predložen nešto ambiciozniji tekst na početku, ovo što su strane prihvatile, a to znači sporazum i njegova implementacija kroz anekse postaće dio njihovog puta ka Evropskoj uniji", rekao je Borrell.

Dodao je da će odmah krenuti s radom kako bi relevantne amandmane inkorporirali u poglavlje 35. pregovaračkog okvira Srbije s Evropskom unijom.

"Na ovaj način će obje strane biti obavezne da poštuju ovaj sporazum jer će on biti njihov uslov za njihov put ka EU. Mi iz EU-a ćemo tražiti od strana da ispune svoje obaveze, jer će biti dio evropskog puta", rekao je Borrell. On je kazao da je ovaj sporazum važan i za mir i sigurnost regiona Zapadnog Balkana.

"Srbija i Kosovo trebaju normalizovati svoje odnose. Ovo se pitanje ne može zaobići, ovaj sporazum i Aneks, koji je integralni dio sporazuma je važan korak naprijed, kako bi ovaj cilj postao stvarnost. Nastavićemo neumorno raditi dok ne postignemo sveukupni dogovor o normalizaciji njihovih odnosa", poručio je Borrell.

Borrell i specijalni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak su se najprije odvojeno sastali s delegacijama Srbije i Kosova, a potom je oko 15.30 počeo zajednički sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Uz dvije duže pauze trilateralni sastanak je završen oko 22 sata. Posmatrač na sastanku je bio specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar. Kurti i Vučić su se saglasili s tekstom EU prijedloga na sastanku u Briselu, 27. februara. O tom tekstu se više neće raspravljati, kazao je tada visoki predstavnik Borrell.

Predlog EU - Sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji je objavljen na internet stranici EU, sastoji se od 11 članova kojima se ne predviđa obostrano priznanje, ali se stranke obavezuju da uzajamno priznaju dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate.

Prema tekstu prijedloga, pored ostalog, obje strane su se saglasile da će poštovati načela suverene jednakosti svih država, poštovanja njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalne cjelovitosti. Srbija neće uložiti prigovor na članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji niti će stranke blokirati niti poticati druge da blokiraju napredak druge stranke na putu prema EU-u.

Strane su saglasne da produbljuju buduću saradnju u oblastima privrede, nauke i tehnologije, saobraćaja i povezanosti, pravosudnih i policijskih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih, raseljenih lica i drugih sličnih. oblasti kroz zaključivanje konkretnih sporazuma.

Prijedlogom se predviđa odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu i sposobnost za pružanje usluga u određenim oblastima, uključujući mogućnost finansijske podrške Srbije i direktan kanal komunikacije srpske zajednice sa Vladom Kosova. Strane će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i pružiti snažan nivo zaštite srpskim mestima verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima. Strane će razmijeniti stalne misije. One se osnivaju u sjedištu odgovarajuće Vlade.

Strane će uspostaviti zajednički komitet, kojim predsedava EU, za praćenje sprovođenja ovog sporazuma. Obje strane se obavezuju da će poštovati Mapu puta za implementaciju ovog sporazuma.

TRT Balkan / agencije