Dogovor je postignut na sastanku glavnih pregovarača Kosova i Srbije, Besnika Bislimija i Petra Petkovića u Briselu.     Foto: Getty Images

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell objavio je da su Kosovo i Srbija postigli dogovor o registarskim tablicama.

Borrell je na Twiteru napisao:

“Imamo dogovor! Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije uz posredovanje EU-a, dogovorili o merama da se izbegne dalja eskalacija i da se u potpunosti koncentrišu na predlog za normalizaciju svojih odnosa.”

Dogovor je postignut na sastanku glavnih pregovarača Kosova i Srbije, Besnika Bislimija i Petra Petkovića u Briselu, uz posredovanje specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka. Sastanak je trajao gotovo šest sati.

Kosovo će obustaviti kažnjavanje zbog srbijanskih tablica, a Srbija neće izdavati registarske tablice sa oznakama kosovskih gradova.

“Pozvaću strane u narednim danima da razgovaraju o narednim koracima“, kazao je Borrell.

Sutra je isticao rok od 48 sati, koliko je pomeren, za početak izricanja novčanih kazni za vozila koja nisu preregistrovana sa starih srbijanskih na RKS tablice.

TRT Balkan / agencije