Upis djece u prvi razred osnovne škole na teritoriji Republike Srbije je počeo 1. aprila i traje do 31. maja tekuće godine.            Foto: AA

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Misala Pramenković pozvala je u četvrtak sve Bošnjakinje i Bošnjake da svoju djecu upišu na nastavu na maternjem bosanskom jeziku.

"Pravo na obrazovanje na maternjem jeziku je garantirano Ustavom i zakonima Republike Srbije i naša je obaveza da to pravo iskoristimo. Jezik je osnova identiteta jednog naroda. Obrazovanjem na bosanskom jeziku naša djeca uče o svojoj kulturi, tradiciji i običajima, izrastaju u zdrave i svjesne pojedince koji vole svoje i poštuju tuđe", istakla je Pramenković.

Ona je u izjavi za medije pozvala direktore i nastavnike da, kako je naglasila, nesmetano osiguraju roditeljima ostvarenje ovog prava i da svako bošnjačko dijete ponosno uči bosanski jezik.

"Bošnjačko nacionalno vijeće će uložiti sve svoje kapacitete da proces nastave na bosanskom jeziku bude kvalitetniji i potpuniji", poručila je predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeće (BNV) u Republici Srbiji Misala Pramenković.

Upis djece u prvi razred osnovne škole na teritoriji Republike Srbije je počeo 1. aprila i traje do 31. maja tekuće godine.

TRT Balkan / agencije