Prvi kontigent je već istovaren proteklih dana, a dolazak drugog očekuju danas.     Foto: AA

Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS (MFS-EMMAUS) u četvrtak je otpremio dodatna četiri kamiona humanitarne pomoći za narod Turkiye i Sirije.

Ekipe uposlenika i volontera neumorne rade na klasiranju i pakovanju pomoći gdje su i utovarena tri kamiona, a četvrti kamion je obezbijedilo Humanitarno udruženje "MD" iz Željeznog Polja te se priključilo konvoju koji je jučer krenuo iz Doboj-Istoka.

"Pored prethodnih osam kamiona koji su poslati iz naših kapaciteta, ubijeđeni smo da će i ova četiri biti od velike pomoći za unesrećeni narod", saopćeno je iz MFS-EMMAUS-a.

Prvi kontigent je već istovaren proteklih dana, a dolazak drugog očekuju danas. "Sjajne i pozitivne posade vozača i prevozničkih kompanija imaju samo riječi hvale za organizaciju iskazujući tako želju da što prije dođu na zadate lokacije kako bi se pomoć što prije distribuirala ljudima u potrebi", navedeno je iz MFS-EMMAUS-a.

Veliku podršku u obezbjeđivanju potrebnih namirnica i realizaciji transporta ovog kontingenta pomoći pružila im je prijateljska organizacija "Proplan" iz Nizozemske.

Nastavljaju dalje i očekuju ponovno odlazak njihove ekipe uposlenika na područja koja su pretrpjela katastrofalne posljedice zbog zemljotresa, gdje će se zabilježiti i sama distribucija pomoći.

TRT Balkan / agencije