Krišto je zahvalila EUFOR-u na kontinuiranoj podršci koju pruža vlastima u BiH u izgradnji mira i stabilnosti, potpori Oružanim snagama BiH, kao i nedvojbenoj podršci europskoj perspektivi BiH.     Foto: Vijeće ministara BiH

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s novoimenovanim komandantom EUFOR-a u BiH general-bojnikom Laszlom Sticzom o saradnji institucija BiH i EUFOR-a.

Krišto je upoznala general-bojnika Sticza s prioritetima rada Vijeća ministara BiH. Istaknula je da je Bosna i Hercegovina napravila značajan iskorak na europskom putu te da očekuje pozitivne reakcije iz Brisela i tačan datum otvaranja pregovora s Europskom unijom. Naglasila je kako zbog ustavne strukture i u skladu s nadležnostima svih nivoa vlasti taj proces zahtijeva kompromis i puni politički konsenzus sva tri konstitutivna naroda. Kazala je da rad Vijeća ministara BiH, u skladu s nadležnostima, ostaje fokusiran na ispunjenje preostalih uvjeta iz Mišljenja Europske komisije i postizanje dogovora o svim ključnim pitanjima tog procesa.

Tokom susreta iskazano je obostrano zadovoljstvo saradnjom domaćih vlasti na svim nivoima i EUFOR-a te je naglašena važnost saradnje s lokalnim stanovništvom.

Krišto je zahvalila EUFOR-u na kontinuiranoj podršci koju pruža vlastima u BiH u izgradnji mira i stabilnosti, potpori Oružanim snagama BiH, kao i nedvojbenoj podršci europskoj perspektivi BiH.

Dodala je da institucije BiH i EUFOR-a imaju isti cilj, a to je stabilna, održiva, mirna i multietnička Bosna i Hercegovina, država triju jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive, koja surađuje sa susjedima na načelima međusobnog dijaloga i uvažavanja, navedeno je iz Vijeća ministara BiH.

Krišto je general-bojniku Sticzu poželjela uspješno vođenje snaga EUFOR-a tokom boravka u Bosni i Hercegovini.

TRT Balkan / agencije