Prijedlog sporazuma s Izvještajem o obavljenim pregovorima biće dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar komunikacija i transporta.    Foto: AA

Savjet ministara Bosne i Hercegovine na sjednici u četvrtak utvrdio je Prijedlog sporazuma o saradnji na zajedničkoj realizaciji projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge Ruma-Šabac-Loznica (Republika Srbija)-Zvornik-Tuzla-Doboj (Bosna i Hercegovina) između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Srbije, koji je predložilo Ministarstvo komunikacija i transporta.

„Zaključivanjem ovog sporazuma dvije države žele poboljšati kvalitet i brzinu željezničkog saobraćaja, uz pružanje boljih usluga za putnički teretni i intermodalni saobraćaj, smanjiti vrijeme putovanja i povećati atraktivnost željezničkog saobraćaja za putnike i privredu, uz očekivanu podršku evropskih finansijskih institucija."

Projektovana brzina na ovoj dionici pruge biće do 120 kilometara na čas, a zavisiće od lokalnih uslova.

Prijedlog sporazuma s Izvještajem o obavljenim pregovorima biće dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar komunikacija i transporta.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Agencije za statistiku, usvojio je Akcioni plan za pripremu, provođenje i diseminaciju rezultata popisa poljoprivrede u Bosni i Hercegovini 2023. - 2026. godine, koji je pripremila ranije imenovana interresorna radna grupa.

„Popis poljoprivrede na terenu biće proveden od 1. oktobra 2025. do 15. decembra 2025. godine, uz prilagođavanje svih aktivnosti iz Akcionog plana“, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Dodaje se da će provođenjem popisa poljoprivrede u skladu sa međunarodnim statističkim standardima i metodologiji EU, BiH ispuniti jednu od prioritetnih obaveza u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja na putu u Evropsku uniju.

„Ovim će se prvi put nakon više od 60 godina osigurati kvalitetni podaci za analizu stanja i potencijala, kao i za strateško planiranje razvoja sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH“, navodi se u saopštenju.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Pravobranilaštva BiH o prijedlogu za zaključenje nagodbe BiH s GAVI-je mradi povrata neutrošenih novčanih sredstava BiH u vezi s Ugovorom o preuzimanju obaveza (Aranžman o obaveznoj kupovini vakcina za COVID-19) od 18. septembra 2020. godine.

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine zaduženo je da obavijesti GAVI da BiH prihvata varijatu koja obuhvata isplatu za okončanje u iznosu 1.615.120 američkih dolara koju je GAVI zadržao, a koja će biti umanjena za rabat na izlazne troškove proizvođača. Praktično će nagodba uključivati isplatu 1.008.651 američkih dolara odmah u fiksnom iznosu BiH.

TRT Balkan / agencije