U Bosni i Hercegovini struje nema u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci, ali i u drugim gradovima. Skoro cijelo područje Crne Gore je bez struje, kao i veći dio Dalmacije.      Foto: Reuters

Veći dio Bosne i Hercegovine, Crne Gore, područje Dalmacije u Hrvatskoj, kao i dijelovi Albanije danas oko podneva ostali su bez napajanja električnom energijom.

Skoro cijelo područje Crne Gore je bez struje, objavio je Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS).

"Zbog ispada na mreži Crnogorskog elektrodistributivnog sistema, Crnogorski elektroprenosni sistem AD, bez napajanja je skoro cijelo područje Crne Gore", naveli su.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine saopćila je kako je u 12:25 sati 21. juna 2024. godine, došlo do totalnog raspada elektroenergetskog sistema u BiH, te da su radovi na restauraciji sistema u toku.

Premda još tačni razlozi raspada sistema nisu poznati, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH.

"U toku su aktivnosti na restauraciji sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa operatorom sistema (NOS BiH) na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima", navedeno je iz EP BiH.

Prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja.

Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu sa operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok, objavila je Hrvatska elektroprivreda (HEP), prenose mediji u Hrvatskoj.

"Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS (Hrvatski operator prijenosnog sistema) mogao osigurati opskrbu električnom energijom građana Republike Hrvatske u što kraćem vremenskom roku."

Što se tiče distribucijske mreže HEP-a, navodi se kako na mreži nema oštećenja.

Prekid u napajanju električnom energijom uzrokovao je gužve u saobraćaju u svim većim gradovima.

TRT Balkan / agencije