Grenell je bio američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine u vrijeme administracije Donalda Trumpa.     Foto: AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je Richardu Grenellu Orden srpske zastave prvog stepena za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Grenell je bio američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine u vrijeme administracije Donalda Trumpa.

Tokom uručenja ordena Vučić je iskazao zahvalnost Grenellu koji je, kako je kazao, za kratko vrijeme neumornim radom izvršio značajan utjecaj na odnos između Srbije i SAD-a i obogatio veze između dva naroda.

"Uloga ambasadora Grenella u dijalogu između Beograda i Prištine nije samo doprinosila regionalnom miru i stabilnosti, već je igrala ključnu ulogu u jačanju veze SAD-a i Srbije. Njegov mandat kao čovjeka za dijalog pokazao je njegovu oštrinu, njegovo diplomatsko umijeće i prije svega spremnost da čuje argumente druge strane i kada se sa njima ne slaže, ali i nešto, nažalost još rjeđe od toga, ambasador Grenell je tokom, a i nakon svoje službe u vezi s dijalogom demonstrirao nešto što gotovo da nismo mogli da vidimo kod onog što mi nazivamo međunarodnom zajednicom, a to je objektivnost, intelektualno i političko poštenje i dosljednost vanserijskog karaktera", rekao je Vučić.

Dodao je da je "Grenellov izuzetan doprinos na Balkanu i vizija u čijem je središtu jačanje saradnje i rušenje barijera putem izgradnje ekonomskih veza bio je i jeste svjedočanstvo njegovog dubokog vjerovanja u budućnost pomirenja."

Grenell je kazao da nije bila njegova ideja da ekonomiji da prioritet, već tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa čija je vizija, kako je istakao, bila staviti ekonomiju i zaposlenje iznad političkih pregovora.

"Dobio sam slično priznanje i od Kosova prije tri godine i veoma sam počastvovan da držim ovo odlikovanje. Vjerujem da sam jedina osoba koja je primila najviše priznanje od Kosova i Srbije", rekao je Grenell, poručivši da "voli i Srbiju i Kosovo".

Grenell je iskoristio priliku da uputi kritike na račun aktuelnog kosovskog premijera Albina Kurtija, istakavši kako međunarodna zajednica mora izvršiti pritisak na njega da "sprovede ono što je kosovski predsjednik Hashim Thaci obećao" tokom prijašnih pregovora.

TRT Balkan / agencije