Ambasador Turkiye u Beogradu Hami Aksoy i generalni direktor biblioteka i publikacija turskog Ministarstva kulture i turizma Taner Beyoglu posjetili su turski štand.     Foto: AA

U srbijanskoj prijestolnici Beogradu otvoren je 66. Međunarodni sajam knjiga u sklopu kojeg je postavljen i turski štand koji je naišao na veliko interesovanje ljubitelja knjiga.

Na ovogodišnjem sajmu u izložbenom prostoru Beogradskog sajma učestvuje više od 400 izlagača iz 15 država. "Živele knjige" je slogan sajma koji će trajati do nedjelje, 29. oktobra.

Ambasador Turkiye u Beogradu Hami Aksoy i generalni direktor biblioteka i publikacija turskog Ministarstva kulture i turizma Taner Beyoglu posjetili su turski štand.

Aksoy je tom prilikom izjavio da su odnosi Republike Turkiye i Srbije na veoma visokom nivou te da je na sajmu učestvuje i šest izdavačkih kuća iz njegove zemlje.

"Ovi sajmovi takođe privlače i našu pažnju. Ove godine smo ovdje veoma zastupljeni i otvorili smo poseban štand, što nas veoma raduje", rekao je.

Ističući da u Srbiji vlada veliko interesovanje i za turski jezik, Aksoy je kazao da posjetioci pokazuju veliko interesovanje za turske štandove.

Beyoglu je izrazio zadovoljstvo da je na sajmu knjiga u Beogradu otvoren i turski štand.

"Ovdje imamo i izdavačke kuće iz naše zemlje. Jedan od naših najvažnijih ciljeva je povećanje saradnje naših izdavačkih kuća sa izdavačkim kućama u inostranstvu", kazao je Beyoglu.

Naglasio je da je učešće na sajmovima knjiga važno posebno u smislu razvoju kulturnih odnosa.

"U okviru našeg Ministarstva kulture i turizma učestvujemo na najistaknutijim sajmovima knjiga u različitim regionima svijeta. Beogradski sajam knjiga je jedan od važnih sajmova na području Balkana", rekao je Beyoglu.

Dodao je da posebnu pažnju posvećuju prevođenju i objavljivanju djela turske književnosti.

"Postoji program podrške prevođenju, objavljivanju i promociji koji daje poticaje izdavačima koji djeluju u zemlji ili inostranstvu kako bi podržali prevođenje i objavljivanje djela turske književnosti na strane jezike, predvodi ga Ministarstvo kulture i turizma pod nazivom 'TEDA'. Nadamo se da će ovaj program biti promovisan i u Srbiji te da će više izdavačkih kuća imati koristi od ove podrške", kazao je Beyoglu.

TRT Balkan / agencije