Ambasador Aksoy je tokom obraćanja rekao da je pomorska pobjeda u Canakkaleu bila jedna od prekretnica u turskoj historiji.    Foto: AA

U povodu 12. marta, Dana prihvatanja turske državne himne i 18. marta, Dana sjećanja na šehide i pobjede u Canakkaleu, upriličen je prigodan program u Beogradu, glavnom gradu Srbije.

Programu, koji je organizirao turski Institut "Yunus Emre" (YEE), prisustvovali su ambasador Turkiye u Srbiji Hami Aksoy, koordinator YEE-a u Beogradu Dinser Sahin, broje zvanice i gosti.

Ambasador Aksoy je tokom obraćanja rekao da je pomorska pobjeda u Canakkaleu bila jedna od prekretnica u turskoj historiji.

"U Canakkaleu je cijelom svijetu dokazano da ne postoji sila ili oružje koje se može suprotstaviti naciji odlučnoj da zaštiti svoju domovinu. Borba u Canakkaleu pod vodstvom Gazi Mustafe Ataturka postala je epska najava Rata za nezavisnost i uspostavljanja naše Republike. Turski narod je cijelom svijetu dokazao šta može postići kada je riječ o njegovoj slobodi i budućnosti. Ova pobjeda postala je izvor inspiracije za mnoge ljude koji su živjeli u zatočeništvu, a oni koji su svjedočili Canakkaleu i Ratu za nezavisnost započeli su svoju nacionalnu borbu", poručio je Aksoy.

Aksoy je objasnio da je Canakkale pobjeda bila zajednička pobjeda miliona od Balkana do Afrike, od Europe do Azije.

Ističući da proslavljaju i 103. godišnjicu usvajanja državne himne, ambasador Aksoy je podsjetio riječi Mehmeta Akifa Ersoya, pjesnika naše turske nacionalne himne, koji je rekao:

"Ne daj Bože da ova nacija ponovo piše državnu himnu."

To je, prema riječima Aksoya, riječ koja najbolje opisuje vrijednost turske borbe.

U oviru programa vojni ataše Ambasade Turkiye u Beogradu pukovnik Baris Katircilar održao izlaganje o pobjedi kod Canakkalea, objašnjavajući uzroke, rezultate i značaj rata u historiji.

U dvorištu Instituta "Yunus Emre" u Beogradu otvorena je i izložba fotografija područja gdje su se odvijali Galipoljski ratovi.

Velika narodna skupština Turkiye 12. marta 1921. godine prihvatila je tekst državne himne koju je napisao Mehmet Akif Ersoy.

U Turkiye se 18. mart obilježava kao Dan sjećanja na šehide i pomorsku pobjedu u Canakkaleu.

Bitka kod Canakkalea u Evropi je poznatija kao Bitka na Galipolju i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali po mnogim pokazateljima i u historiji uopšte.

Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, zauzimaju najznačajnije mjesto u Turkiye pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

TRT Balkan / agencije