U školi će u obe smene biti dežurno po šest policajaca.      Foto: AA

Nastava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u kojoj se 3. maja dogodila masovna pucnjava, pri čemu je ubijeno desetoro ljudi, počela je danas.

U pucnjavi u školi na licu mesta je ubijen čuvar i osmoro dece, a jedna devojčica preminula je 15. maja od povreda zadobijenih u školi kada je na nju pucao K. K. (13).

Nastava za prepodnevnu smenu počela je u 8 sati, a za poslepodnevnu će početi u 13 sati.

Predstavnica Ministarstva prosvete Srbije Snežana Vuković potvrdila je da će u školu doći i učenici drugog odeljenja sedmog razreda, čiji su učenici ubijeni.

"Današnji dan će se razlikovati po tome što će učenici VII-2 popodne doći na nastavu. Oni su sami insistirali u razgovoru sa kolegama terapeutima. Mi smo u stalnom kontaktu sa njima, na dnevnom nivou, komuniciramo, osluškujemo. Insistirali su da počnu sa nastavom fizičkog i zdravstvenog vaspitanja", rekla je Vuković za Radio-televiziju Srbije.

Vuković je ponovila da ako roditelji primete da se deca plaše, dete ne mora da dođe u školu, da je potrebno imati pisanu izjavu roditelja i pratiti šta se sa detetom događa.

Ona je dodala da je tokom protekle nedelje više od 750 učenika bilo u školi i da je oko 130 učenika sa nastavnicima bilo na aktinostima van škole.

Kada je reč o nastavi, pojasnila je da se škola sastoji iz dve naknadno spojene zgrade i da se nastava ne odvija u delu zgrade u kojem je počinjeno ubistvo.

U školi će u obe smene biti dežurno po šest policajaca.

Škola je počela da radi 10. maja, sedam dana nakon masovnog ubistva, ali deca nisu bili u obavezi da dolaze u školu, dok je za učenike od prvog do četvrtog razreda još 8. maja organizovan produženi boravak - vreme u kojem deca obično ručaju, pišu domaće zadatke i igraju se posle nastave do kraja radnog vremena roditelja.

TRT Balkan / agencije