Traže se i smene ili ostavke rukovodstva Radio-televizije Srbije i Regulatornog tela za elektronske medije.       Foto: Reuters

Skup "Srbija protiv nasilja" u organizaciji srbijanske proevropske opozicije, peti po redu, na kome je desetine hiljada građana zatražilo odgovornost zvaničnika i institucija zbog velikih tragedija - dva masovna ubistva i širenja nasilja, održan je u subotu naveče u Beogradu.

Na početku skupa građani su u vazduh pustili nekoliko crvenih, plavih i belih balona napunjenih helijumom za koje je bio zakačen transparent sa fotografijom srbijanskog predsednika Alelsandra Vučića kako korača i na kome je pisalo "Vučiću odlazi!".

Nakon obraćanja srbijanskih glumaca i glumica građani su krenuli u šetnju centralnim beogradskim ulicama.

Povorku su predvodile studentkinje i studenti koji su uzvikivalimda "studenti ne ćute" i koji su nosili transparente protiv nasilja.

Ispred Vučićevog kabineta oko koga su građani formirali "prsten" koji je ubrajao prostor oko zgrade i sve okolne ulice, na šest postavljenih štandova građani su upisivali svoje poruke srbijanskom predsedniku.

Tokom skupa građani su se najčešće obraćali upravo Vučiću poručujući mu da ode sa vlasti.

Zgradu u kome je Vučićev kabinet, i koja je sve vreme bila u potpunom mraku, obezbeđivalo je tridsetak policajaca u civilu i manje od deset uniformisanih policajaca.

Zahtevi građana ostali su isti kao i na prethodna četiri skupa: da se privatnim prorežimskim televizijama Pink i Hepi oduzmu nacionalne frekvencije zbog promovisanja nasilja u rijaliti programima i da ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i šef Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin budu smenjeni.

Vučić je nekoliko puta istakao da neće dozvoliti da Gašić da ostavku jer dobro radi svoj posao i pozvao na razgovor predstavnike opozicije za koje istovremeno rekao da "misli sve najgore o njima".

Traže se i smene ili ostavke rukovodstva Radio-televizije Srbije i Regulatornog tela za elektronske medije.

Skup je pored uobičajeno velikog broja građana obeležio, kao i prethodna četiri, izostanak uniformisanih policajaca, izuzevši nekoliko saobraćajnih patrola.

Povod za seriju protesta u Srbiji je, kako građani ističu, loša bezbednosna situacija i promocija nasilja u društvu koji su doveli do dva masovna ubistva u Srbiji, 3. i 4. maja i u kojima je stradalo 19 ljudi, od čega devetoro dece beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar".

TRT Balkan / agencije