Za izbor Brnabić glasala su 153 poslanika.     Foto: AA

Nakon višednevne rasprave, poslanici Narodne skupštine Srbije većinom glasova izabrali su dosadašnju premijerku Anu Brnabić za predsjednicu parlamenta.

Za izbor Brnabić su od 158 prisutnih u sali, glasala 153 poslanika, pet ih je bilo protiv.

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) iz koje dolazi i Brnabić, Miloš Vučević, izjavio je tokom sjednice da je Ana Brnabić bila odličan premijer i da će biti odličan predsjednik Skupštine Srbije.

Za Brnabić glasali su poslanici sa lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" i "Ivica Dačić - premijer Srbije", Saveza vojvođanskih Mađara i stranaka nacionalnih manjina.

Poslanici koalicije "Srbija ne sme da stane" i "NADA" nisu prisustvovali glasanju, dok su "Mi glas iz naroda dr Branimir Nestorović" i "Mi glas iz naroda" bili protiv ili nisu prisustvovali glasanju.

Sandra Božić i Marina Raguš iz Srpske napredne stranke, Snežana Paunović iz Socijalističke partije Srbije, Edin Đerlek iz Stranke pravde i pomirenja, Jovan Janjić iz "Mi glas iz naroda" i Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara izabrani su za potpredsjednike Narodne skupštine.

Nakon izbora rukovodstva Narodne skupštine, slijedi izbor nove vlade koji bi trebao početi imenovanjem mandatara, a Brnabić će do tada na čelu aktuelnog saziva Vlade Srbije mijenjati potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Parlamentarni izbori u Srbiji održani su 17. decembra.

TRT Balkan / agencije