Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je započela dvodnevnu zvaničnu posjetu Albaniji.      Foto: Facebook/Bajram Begaj

Predsednica Kosova Vjosa Osmani danas je započela dvodnevnu zvaničnu posetu Albaniji, na poziv predsednika Bajrama Begaja, koji ju je dočekao sa državnom ceremonijom.

Nakon održanog sastanka, Begaj i Osmani su na zajedničkoj konferenciji za medije, pored ostalog, govorili o saradnji dve zemlje, podršci Albanije Kosovu i nedavnim tenzijama na severu Kosova.

Begaj je istakao da Albanija snažno podržava težnje Kosova ka evroatlantskim integracijama, dodavši da je Albanija, kao članica NATO-a, proaktivna u institucionalizaciji odnosa Kosova sa NATO-om. Begaj je rekao da je u međudržavnoj saradnji glavna pažnja usmerena na dalje jačanje i produbljivanje strateškog partnerstva u svim aspektima, dodajući da su odnosi Albanije i Kosova veoma dobri.

"Strateška priroda odnosa između naše dve države je od neotuđivog značaja i sa jedinstvenom ulogom za stabilnost, bezbednost, održivi razvoj i evroatlantsku perspektivu celog regiona. Kosovo je nacionalni prioritet Albanije. To je bilo i ostalo moto svakog građanina Albanije“, rekao je Begaj.

On je istakao da je dijalog Kosova i Srbije koji pomaže EU i snažno podržava SAD-e, jedini put ka miru i normalizaciji odnosa, kao i članstvu Kosova u regionalnim i međunarodnim organizacijama, uključujući Ujedinjene nacije.

Albanski predsednik Begaj je rekao da u okviru regionalne saradnje Albanija i Kosovo jesu i treba da ostanu faktori stabilnosti u regionu i važne zemlje koje doprinose bezbednosti u regionu Zapadnog Balkana i šire.

Govoreći o nedavnoj situaciji i tenzijama na severu Kosova, Begaj je rekao da je “uprkos provokacijama za zaoštravanje situacije u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova, kao i hibridnim intervencijama zlonamernih trećih aktera, potrebna bolja koordinacija bliža i bolja sa našim glavnim partnerima, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom“. Begaj je dodao da niko ne može da dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, kao ni njegovo pravo da sprovodi zakone i ustav zemlje.

Predsednica Kosova Osmani je naglasila da je ključna reč njene posete Albaniji koordinacija za jedinstvenu spoljnopolitičku strategiju i delovanje. Ona je rekla da je sa predsednikom Begajem razgovarala o dostignućima i uspesima Republike Albanije i Kosova, ali i o izazovima koje, prema njenim rečima, moraju zajedno da prevaziđu.

"Kosovo i Albanija imaju jedinstvenu istorijsku, kulturnu i nacionalnu vezu koja našu saradnju i naše veze čini čvrstom i neraskidivom. Pred izazovima ostajemo ujedinjeni fokusirajući se na jedan cilj: stabilnost, prosperitet i evroatlantske integracije naših zemalja. Albanski narod je uvek bio i ostaje faktor stabilnosti u regionu i sa jasnom evroatlantskom orijentacijom“, rekla je Osmani.

Ona je istakla da državni i strateški cilj Kosova ostaje članstvo u NATO i Evropskoj uniji, kao i drugim međunarodnim organizacijama, te da zajednička zaštita vrednosti koje, prema njenim rečima, "ugrožavaju i napadaju Rusija i njeni sateliti u regionu“.

"Sve dok državna politika Srbije stalno dovodi u pitanje teritorijalni integritet Kosova i redovno se upušta u institucionalnu agresiju na Kosovo, biće nam potrebna podrška Albanije, ali i podrška naših evroatlantskih saveznika i partnera. Nije situacija na severu zaoštrila dijalog Kosovo-Srbija, nego Srbija, koja uvek zaoštrava situaciju u našem regionu kroz uzastopne napade na Kosovo. Ne smemo dozvoliti da Putinov plan sprovede Vučić na Zapadnom Balkanu”, kazala je Osmani.

Osmani je istakla da se dijalog sa Srbijom nastavlja, ali je dodala da je jedini način koji donosi dugoročni mir i stabilnost celom regionu međusobno priznanje i očuvanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i ustavnog poretka Kosova.

Albanski predsednik Begaj je odgovarajući na pitanja novinara o pitanju razgraničenja morskih zona između Albanije i Grčke i izdavanju ovlašćenja u vezi sa novom pregovaračkom grupom sa Grčkom za novi sporazum, rekao da se „razmatra da se omogući ovlašćenje koje će biti u skladu sa Ustavom Albanije, u potpunosti u skladu sa odlukom Ustavnog suda Albanije (odlukom iz 2010. kojom je poništen prethodni potpisani sporazum), sa albanskim zakonima i međunarodnim zakonima“. Albanija i Grčka su se dogovorile da se obrate međunarodnoj pravdi za rešavanje pitanja ograničenja pomorskih područja između dve zemlje.

Predsednica Kosova se u Tirani sastala i sa premijerom Edijem Ramom, a sastaće se i sa predsednicom parlamenta Albanije Linditom Nikolom, kao i sa grupom poslanica. Sutra, drugog dana posete, Osmani će učestvovati na manifestaciji “Dani osvećenja na Svetu Terezu”, a posetiće i gradove Berat i Drač (Durres).

TRT Balkan / agencije