Kako je saopšteno iz Predsjedništva BiH, razgovarano je o položaju i statusu Bošnjaka u Republici Hrvatskoj.     Foto: AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović tokom boravka u Zagrebu održao je sastanak sa predstavnicima bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj u Ambasadi BiH u Republici Hrvatskoj.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva BiH, razgovarano je o položaju i statusu Bošnjaka u Republici Hrvatskoj.

Delegaciju su činili predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Grada Zagreba Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Grada Zagreba i Zagrebačke županije i član Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Adis Keranović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije Salih Huremović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Karlovačke županije Azim Durmić i glavni urednik Novog glasa - Središnjeg informativnog portala Bošnjaka u Hrvatskoj Sead Alić.

Člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića informisali su o aktuelnim problemima i izazovima s kojima se suočavaju Bošnjaci i mogućnostima unapređenja njihovog političkog statusa u Republici Hrvatskoj.

"Sagovornici su naglasili da unapređenje odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i poboljšanje bilateralne saradnje dvije zemlje mogu doprinijeti i boljem položaju bošnjačke nacionalne manjine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je konstatovano da je važno i za Bošnjake u Republici Hrvatskoj da postoje prijateljski i dobrosusjedski odnosi BiH i Republike Hrvatske.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je u Zagrebu i sa predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj zagrebačkim muftijom Azizom ef. Hasanovićem.

Bećirović je naglasio kako nastoji relaksirati odnose BiH i Republike Hrvatske i da je sa najvišim zvaničnicima Republike Hrvatske razgovarao o unapređenju odnosa dvije zemlje i poboljšanju bilateralne saradnje.

Član Predsjedništva BiH i zagrebački muftija konstatovali su da se odnosi BiH i Republike Hrvatske moraju zasnivati na međusobnom poštovanju, uvažavanju, jednakosti i ravnopravnosti u međudržavnim odnosima.

TRT Balkan / agencije