Razgovarano je o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, stanju u Ukrajini i dinamiziranju NATO puta Bosne i Hercegovine.     Foto: Predsjedništvo BiH

Tokom posjete Briselu, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorima Turkiye, Slovenije, Poljske i Ukrajine o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, stanju u Ukrajini i dinamiziranju NATO puta Bosne i Hercegovine.

Poručio je da bi Bosna i Hercegovina najbolje nastavila ostvarivati svoj progres kroz članstvo u NATO-u, što bi dugoročno unaprijedilo stabilnost, podstaklo unutrašnju integraciju, privuklo strane investicije, a time dugoročno doprinijelo i sigurnosti Alijanse.

Bećirović je, između ostalog, naglasio da posljedice ruske agresije na Ukrajinu imaju direktan odraz i na sigurnosno - političku situaciju u Bosni Hercegovini.

Iskazao je solidarnost prema građanima Ukrajine. Naveo je da građani Bosne i Hercegovine razumiju patnje ukrajinskog naroda i njihovu borbu za slobodu.

Tokom sastanka, Bećirović je istakao da potpuno nova geopolitička situacija zahtijeva brže, efikasnije i konkretnije odgovore kako bi Bosna i Hercegovina dobila poziv za članstvo u NATO-u u što kraćem roku.

Ubrzanje i ulazak Bosne i Hercegovine u NATO će minimizirati mogućnost konflikata u ovom dijelu Evrope i ojačati sigurnost cijelog kontinenta.

Bećirović je poslao poruku da će Bosna i Hercegovina bez ikakve sumnje nastaviti svoj NATO put i da njegova posjeta Briselu nije privatne prirode.

Naprotiv, brojni radni sastanci sa najvišim zvaničnicima NATO-a u Briselu daju posebnu političku težinu ovoj posjeti, ali i predstavljaju jasan signal podrške Zapada očuvanju nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine.

TRT Balkan / agencije