Razgovarano je o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. / Photo: Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao je odvojene sastanke s ambasadorom Republike Turkiye Ahmetom Yildizom, ambasadorom Republike Mozambik Pedrom Comissariom, ambasadorom Sjedinjenih Meksičkih Država (Meksiko) Hectorom Vasconcelosom i ambasadoricom Republike Kolumbije Leonor Zalabata Torres u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.

Razgovarano je o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Bećirović je tokom ovih razgovora istakao značaj međunarodne solidarnosti u suočavanju s prošlošću, te pozvao ambasadore da podrže usvajanje rezolucije. Podrška rezoluciji o Srebrenici manifestira odgovornost članica UN-a i njihovu brigu o budućnosti, ali značajno i doprinosi razumijevanju boli s kojom su žrtve suočene.

Porodice žrtava Srebrenice danas se suočavaju s otvorenim i agresivnim negiranjem genocida i svijet ima obavezu da im pomogne, prije svega ispravnim razumijevanjem i širenjem istine, koja je potvrđena i pred sudovima UN-a, rekao je Bećirović.

Podsjetio je da je počinjeni genocid nad Bošnjacima u Srebrenici pravosnažno presuđen od strane najviših sudova UN-a: Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Rezolucija o Srebrenici je dio nastojanja UN-a da se u kontinuitetu međunarodna zajednica suprotstavi svakoj mogućnosti da genocid bude ponovljen bilo gdje, a to je moguće postići širenjem istine i kroz obrazovanje novih generacija, koje moraju znati kako strašne posljedice genocida mogu biti, dodao je Bećirović.

O rezoluciji je razgovarao i s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Dennisom Francisom u sjedištu UN-a.

Ovo je drugi put u posljednjih mjesec dana da je Bećirović razgovarao s predsjednikom Generalne skupštine UN-a.

I u ovom razgovoru podsjetio je da su pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a, uključujući Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, nedvosmisleno potvrđene stravične činjenice genocida nad Bošnjacima u UN-ovoj sigurnoj zoni Srebrenica.

Rezolucija ima historijsku važnost, jer međunarodna zajednica na ovaj način šalje jasnu poruku da se ne miri s nasiljem u svijetu, genocidom i ideologijom negiranja genocida, rekao je Bećirović.

Naglasio je da je Srebrenica bolna rana čovječanstva i usvajanje rezolucije Bosna i Hercegovina smatra podrškom žrtvama na putu do pravde, te važnim doprinosom međunarodne zajednice suočavanju modernog svijeta s posljedicama genocida.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Dennis Francis je istakao da presude međunarodnih sudova predstavljaju neoborive dokaze i sve države imaju obavezu da ih poštuju.

Tokom razgovora, Bećirović je izrazio posebno poštovanje spram onih koji će podržati rezoluciju o Srebrenici, te je naglasio da će usvajanje rezolucije voditi ka istinskom pomirenju i izgradnji trajnog mira u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana.

TRT Balkan / agencije