Palestinci s dvojnim državljanstvom i stranci 1. novembra čekali su na graničnom prijelazu Rafah s Egiptom, u nadi da će dobiti dozvolu da napuste Gazu.    Foto: Reuters

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fattahom el-Sisijem o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku i bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Egipta.

Iz Bećirovićevog kabineta saopšteno je da je ovo prvi razgovor najviših lidera dvije zemlje nakon više od jedne decenije.

"Tokom telefonskog razgovara o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku složili su se da je potrebno hitno zaustavljanje nasilja i ubijanja nedužnih civila u Gazi. Bećirović je još jednom snažno osudio napade na civile i bombardovanje u kojem se u najvećoj mjeri ubijaju djeca i žene", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Bećirović konstatovao da je zaustavljanje rata, postizanje pravednog mira i uspostavljanje dvije države - Izraela i Palestine jedino dugoročno rješenje. On je naglasio da će BiH na svim međunarodnim forumima i dalje ustrajavati na tom rješenju.

Član Predsjedništva BiH je istakao da BiH poštuje važnu ulogu i djelovanje Egipta u smjeru urgentnog rješavanja aktuelne situacije u Gazi, u skladu s međunarodnim pravom, kako bi se zaustavilo nasilje i ubijanje nedužnog naroda. On je naglasio da je BiH u stalnoj komunikaciji i s ambasadom u Egiptu, radi evakuacije bh. građana iz Gaze, te je izrazio nadu da će im što skorije biti omogućena evakuacija.

Bećirović i El-Sisi razgovarali su i o odnosima Bosne i Hercegovine i Egipta, vodeće arapske zemlje sa preko 110 miliona stanovnika.

"Bosna i Hercegovina ima dobru bilateralnu saradnju s Egiptom, a postoji mogućnost da bude značajno unaprijeđena", navodi se u saopštenju.

Bećirović je tokom razgovora naglasio da se bilateralni odnosi mogu unaprijediti na polju ekonomske, odbrambene, obrazovne i kulturne saradnje, te na polju turizma.

TRT Balkan / agencije