I ovogodišnju manifestaciju su organizovali Islamska zajednica Srbije - muftijstvo vojvođansko - Medžlis IZ bački, Udruženje "Nur svetlost“ i "Matica Albanaca Srbije".        Foto: AA  

Tradicionalno druženje s Novosađanima povodom Kurban Bajrama, jednog od najvećih islamskih praznika, večeras, po 14. put, u centru Novog Sada održano je pod nazivom "Ulica otvorenog srca – Bajramska sofra".

Ovoj tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji Muftijstva vojvođanskog, bačkog medžlisa, Rijaseta Islamske zajednice Srbije, prisustvovao je veliki broj ljudi, a prolaznici su mogli da se besplatno posluže hranom sa trpeze koju su obezbedili članovi islamske zajednice. Bilo je potrebno desetak minuta da se pojede hrana sa trpeze dugačke desetak metara.

U prisustvu predstavnika Islamske zajednice Srbije, te predstavnika verskih zajednica iz Novog Sada, predstavnika vojske i državnih institucija, otvarajući manifestaciju, muftija srbijanski i vojvođanski Muhamed efendija Ziljkić rekao je da je Novi Sad poseban grad i ova ulica otvorenog srca to potvrđuje.

"Ovo je najlepša slika moju možemo da pošaljemo u svet, u ovim vremenima kada je sve uzburkano. Mi mali na jednom Balkanu, u Srbiji, Vojvodini, našem Novom Sadu, šaljemo prelepu sliku zajedništva, i pokazujemo kako bez obzira na naše razlike možemo da živimo, u bratskoj ljubavi, slozi i harmoniji. Ovo je lekcija onima koji drže nama predavanja, kako i na koji način treba da živimo. Ovo je nešto što nama pripada i što niko ne može da nam oduzme. Ovo je prava slika Novog Sada. Zato sam ponosan i zato mi je srce puno“, kazao je srbijanski muftija Ziljkić.

Srbijanski reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Senad ef. Halitović rekao je da mu je lepo i lako bajramovati u svom Novom Pazaru, gde su Muslimani većinsko stanovništvo, ali da je zahvaljujući „Ulici otvorenog srca“ i u Novom Sadu zaista lepo biti za Bajramskom sofrom.

"To smo doživeli kao ulicu otvorenog srca i tako treba i da ostane. Suština svake poruke je biti dobar prema svakom božijem stvorenju. Ne treba da živimo jedni pored drugih, nego jedni sa drugima, da se pazimo i pomažemo“, poručio je vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije.

Građanima su se iz "Ulice otvorenog srca“ obratili i zamenik gradonačelnika Novog sada Igor Crnobarac, te savetnik predsednika Vlade Republike Srbije Miloša Vučevića, Predrag Rajić.

Rajić je, kao izaslanik premijera Srbije, kazao da je Vučević, kao Gradonačelnik Novog Sada, mnogo doprineo tome da se podigne svest o značaju interkonfesionalnog i međuetničkog dijaloga, da se pokaže koliko je grad Novi Sad otvorenog srca.

"Dvanaest puta je Vučević bio ovde i žao mu je što nije mogao biti večeras ovde. Poručuje da će učiniti sve da se pravoslavni i muslimani još bolje razumeju“, kazao je Rajić.

U programu je nastupio ženski hor "Stambol“ iz Novog Pazara koji je izvodio ilahije i kaside, ali i sevdalinke. I ovogodišnju manifestaciju su organizovali Islamska zajednica Srbije - muftijstvo vojvođansko - Medžlis IZ bački, Udruženje "Nur svetlost“ i "Matica Albanaca Srbije“.

TRT Balkan / agencije