Austrija će mađarsku i srpsku policiju podržati u uspostavljanju "operativne grupe za borbu protiv krijumčara ljudima".     Foto: Reuters

Austrija će mađarsku i srpsku policiju podržati u uspostavljanju "operativne grupe za borbu protiv krijumčara ljudima".

Stavljanjem na raspolaganje tehničkih uređaja poput kamera za noćni nadzor, džipova, dronova, zajednička operacija biće efektivnija, poručuju iz Beča.

Prekogranična saradnja uslediće na nivou kriminalističke policije, ali i kroz austrijske policajce koji će pomagati kolegama na mađarsko-srpskoj granici, istakao je ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner.

"Imajući u vidu trenutne izazove, saradnja u borbi protiv krijumčara ljudi i ilegalne migracije je važnija nego ikada", poručio je Karner u saopštenju.

Ministarstvo ocenjuje da je trenutno "ekstremno izazovna situacija" na mađarsko-srpskoj granici i da je Mađarskoj potrebna pomoć zemalja EU.

Protekle nedelje generalni direktor za javnu bezbednost Austrije Franc Ruf sa šefovima granične policije i Odeljenja za borbu protiv krijumčara obišao je mađarsko-srpsku granicu.

Od mađarskih kolega su čuli da su granični policajci izloženi napadima i da dolazi do učestalih konflikata među krijumčarima, između kojih vlada borba za vlast.

U Austriji je u prvih šest meseci uhapšeno više od 310 krijumčara.

Kada je reč o njihovom poreklu, radi se najčešće o mađarskim, srpskim i rumunskim građanima, ali izbeglicama koje žele, upravljanjem vozila, da uštede troškove za svoje krijumčarenje na zapad Evrope.

Tanjug