Bez zdravlja je nemoguće napredovati na bilo kojem polju, poručeno je sa konferencije.      Foto: AA

Ambasador Turkiye u Beogradu Hami Aksoj izjavio je da je zdravlje u samom centru društvenog blagostanja i da je usko povezano sa svim ostalim dijelovima života te je naglasio da je bez zdravlja nemoguće napredovati ni na polju ekonomije, politike i kulture.

Aksoj je na konferenciji za novinare povodom panela "Nacija mora biti zdrava" održanom u Skupštini Srbije istakao da je pandemija COVID-19 nametnula mnoge izazove, ali i pružila brojne prilike, i pokazala da ljudi moraju blisko da sarađuju kada se pojavi takva prijetnja za čovječanstvo.

Naglasio je da je od početka svog mandata u Srbiji imao priliku da vidi veliki napredak odnosa između Turkiye i Srbije.

"Kao što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio prilikom posjete predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji, mi svjedočimo zlatnom dobu odnosa između Srbije i Turkiye", naglasio je Aksoj dodavši da je trgovinska razmjena između dvije zemlje prošle godine premašila dvije milijarde dolara i da se ove godine očekuje da će biti 2,5 milijardi dolara.

Aksoj je ukazao da su investicije Turkiye u Srbiji porasle za 400 puta u posljednjih 10 godina i da se broj firmi iz Turkiye u Srbiji svakodnevno povećava.

Istakao je da je sve to zasluga političke volje lidera Turkiye i Srbije koji žele da učvrste odnose dvije zemlje.

Aksoj je rekao da se napredak u odnosima ogleda i na polju zdravstvene zaštite i naveo da je privatna klinika Acibadem Bel medic najznačajnija turska investicija u Srbiji kada je u pitanju medicina i naveo da svake godine ta bolnica primi više od 100.000 pacijenata.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek istakao je da je Srbija uspjela pozitivno odgovoriti na pandemiju COVID-19 i da se suprotstavi pošasti.

Rekao je da su mnogi prognozirali da će se zdravstveni sistem raspasti, ali da je on uz pomoć države ne samo očuvan nego je i unaprijeđen, prije svega u infrastrukturnom smislu.

Naveo je da su u potpunosti rekonstruisana četiri klinička centra i napravljene tri COVID bolnice i naveo da je u to uloženo milijardu eura.

Predsjednik Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije Darko Laketić upitao je da li će ozbiljne negativne i štetne posljedice pandemije COVID-19 dovesti do urušavanja čovječanstva ili će doprinijeti donošenju odluka koje će preduprediti ekološke ili zdravstvene krize.

Rekao je da je većina zdravstvenih sistema bila nedorasla efektu šoka koji je izazvala kriza i naveo da je suštinsko pitanje koje se mora rješavati pravovremena reforma zdravstvenog sistema i zdravstvenih politika.

TRT Balkan / agencije