U Turkiye je proglašena sedmodnevna žalost zbog razornih zemljotresa u južnim provincijama zemlje.     Foto: AA

Zastave na institucijama Republike Turkiye u Srbijii spuštene su na pola koplja u znak odavanja počasti stradalima u razornim zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove ove zemlje, a zastava na pola koplja spuštena je i ispred zgrade ambasade Republike Turkiye u Beogradu.

Također, zastave na pola koplja spuštene su i na institucijama Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini, kao i ispred zgrade ambasade Republike Turkiye u Sarajevu.

U ambasadi Republike Turkiye u Podgorici zastava je spuštena na pola koplja, a iz turske ambasade u Podgorici je najavljeno da će narednih dana biti otvorena knjiga žalosti.

Ista situacija je i ispred zgrade turske ambasade u Zagrebu, ispred koje je i upaljena svijeća za sve stradale u potresima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je jučer kako je u Turkiye proglašena sedmodnevna žalost zbog razornih zemljotresa u južnim provincijama zemlje.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu.

Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

TRT Balkan / agencije