Ambasador Angili je rekao da se na današnji dan ne slavi samo vojna pobeda, već je "ovo slavna stranica moderne istorije Turkiye".     Foto: AA

Povodom 30. avgusta, Dana pobede Republike Turkiye, u rezidenciji turske ambasade u Prištini priređen je prijem.

Na prijemu su osim ambasadora Turkiye na Kosovu Sabrija Tunce Angilia, učestvovali i ministri u Vladi Kosova, poslanici Skupštine, strani ambasadori, lideri partija, gradonačelnici opština, kao i predstavnici turskih i lokalnih institucija.

Ambasador Angili je rekao da se na današnji dan ne slavi samo vojna pobeda, već je "ovo slavna stranica moderne istorije Turkiye".

Ambasador je rekao da ratovi vrede samo ako vode pravednom miru.

"Nakon našeg rata za nezavisnost, pregovarali smo i potpisali Lozanski mirovni ugovor s velikim silama tog vremena. Ugovorom iz Lozane uspostavljene su međunarodno priznate granice Republike Turkiye i stoga je naš narod postao ugledni član porodice naroda", naglasio je Angili i dodao da se danas navršava 100 godina ovog ugovora.

Ambasador je rekao da Dan pobede podseća da je potrebna hrabrost ne samo da se vodi dobar rat na bojnom polju, već i da se postigne trajni mir za diplomatskim stolom.

Na kraju svog govora, ambasador Angili je pročitao i govor predsednika Republike Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana.

Turkiye 30. avgusta obeležava državni praznik Dan pobede, posvećen velikoj pobedi turskih snaga pre tačno 101 godinu, uz posebne aktivnosti i programe širom zemlje.

Uz Dan pobede, Turkiye danas slavi i Dan oružanih snaga.

TRT Balkan / agencije