Aliyev: Azerbejdžanski prirodni gas doprinosi energetskoj sigurnosti Evrope

Aliyev: Azerbejdžanski prirodni gas doprinosi energetskoj sigurnosti Evrope

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Albaniji.
Dvojica državnika razgovarala su energetskoj situaciji u svijetu, TAP-u, dijelu Južnog gasnog koridora koji transportuje prirodni gas u Evropu iz Azerbejdžana.     Foto: AA

Azerbejdžanski prirodni gas trenutno doprinosi energetskoj sigurnosti Evrope, izjavio je u utorak u Tirani predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev u prvoj zvaničnoj posjeti Albaniji.

Aliyev je u Tirani dočekan uz najviše državne počasti, a nakon ceremonije dočeka održao je sastanak s albanskim kolegom Bajramom Begajem. Dvojica državnika razgovarala su energetskoj situaciji u svijetu, TAP-u, dijelu Južnog gasnog koridora koji transportuje prirodni gas u Evropu iz Azerbejdžana, međusobnim odnosima i konkretnim načinima za produbljivanje saradnje.

"Što se tiče snabdjevanja gasom, Albanija i Azerbejdžan su članice TAP projekta, a naše zemlje su i u realizaciji Južnog gasnog koridora veoma uspješno sarađivale. Prirodni gas Azerbejdžana trenutno doprinosi energetskoj sigurnosti Evrope", rekao je Aliyev.

Istakao je da Azerbejdžan cijeni podršku Albanije teritorijalnom integritetu njegove zemlje i da je podrška obostrana.

Osvrćući se na sukob u Nagorno-Karabahu, Aliyev je rekao da Armenija nije pokazala interes za implentacijom rezolucija Ujedinjenih nacija i da je međunarodna zajednica "na to zatvorila oči".

Begaj je na konferenciji za novinare ponovio da albanska vanjska politika podržava dugoročni mir u regionu Južnog Kavkaza, rješavanje sporova diplomatskim putem i dijalogom, uz posredovanje prihvaćenih međunarodnih aktera, poput Evropske unije, Ujedinjenih nacija i OSCE-a.

Begaj je izjavio da se sljedeće godine navršava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Albanije i Azerbejdžana i da je s kolegom Aliyevim razgovarao o prijedlogu otvaranja ambasade Azerbejdžana u Tirani.

"Ovo je prijedlog koji pozdravljamo i cijenimo kao znak konsolidacije odnosa i potrebe da se ubrza tempo saradnje kao dvije prijateljske zemlje”, rekao je Begaj.

Begaj je naglasio da Albanija teži bližoj saradnji s Azerbejdžanom, posebno u vitalnim sektorima, kao što su energetika i infrastruktura, turizam, poljoprivreda i proizvodnja.

"Jadransko-jonski gasovod povezuje Albaniju sa Crnom Gorom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, pretvarajući našu zemlju u regionalnog distributera i diverzifikatora gasa, od geostrateškog je značaja na regionalnom i evropskom nivou", rekao je Begaj.

Tokom posjete Albaniji, Aliyev će se sastati i sa premijerom te zemlje Edijem Ramom.

TRT Balkan / agencije