Rama: Trenutno se u Kučovi gradi taktička zračna baza NATO-a.     Foto: AA

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u petak da je njegova zemlja pozvala NATO da učestvuje u sufinansiranju vojnog dijela nove luke u Draču, odnosno postavljanja pomorske baze vojnog saveza u toj luci.

"Na Samitu smo razgovarali o našem projektu i vjerujem da ćemo se uskoro vratiti u Brisel radi nastavka pregovora o prijedlogu koji je izazvao, ne samo interesovanje već i želju za produbljivanjem razgovora o postavljanju pomorske baze NATO-a u novoj luci u kojoj se, osim komercijalnog i trgovinskog dijela, očekuje i vojni", rekao je Rama.

Dodao je da će uskoro o ovom pitanju održati poseban sastanak s kompletnim albanskim stručnim timom i sa stručnjacima Alijanse, kako bi se detaljno predstavio projekat i nastavilo dalje s razgovorima.

"Trenutno se u Kučovi gradi taktička zračna baza NATO-a. To je u potpunosti inostrano finansiranje, dok ćemo za luku u Draču, naravno, sami finansirati cijeli komercijalni dio. Pozvali smo NATO da učestvuje u finansiranju vojnog dijela. Ako ovo ostvarimo, bit će to nešto što ima izuzetnu stratešku vrijednost za Albaniju, ali i za sami NATO savez", rekao je Rama.

U Albaniji postoji nekoliko vojnih kompleksa naslijeđenih iz komunističkog perioda, a posljednjih godina ponovo je u fokusu baza Kučova, koja će biti unaprijeđena u prvu zračnu bazu NATO-a na Balkanu.

NATO je Albaniju, kao svoju članicu, izabrao za izgradnju prve taktičke zračne baze u regionu, a u januaru 2022. godine počeli su terenski radovi na implementaciji projekta modernizacije baze Kučova. Završetak radova očekuje se na jesen 2023. godine a, prema tvrdnjama albanskih vlasti, bazu će koristiti obje strane, i albanska vojska i NATO.

TRT Balkan / agencije