Krišto u ekspozeu: "Moramo pokazati snagu i iza sebe ostaviti sukobe koji nas dijele."    Foto: AA

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici potvrdio je imenovanje predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto.

Na tu poziciju ju je predložila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je ranije s dva glasa "za" i jednim glasom "protiv" donijelo odluku o imenovanju Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

"Za" su glasali Željka Cvijanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) i Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija – SDP), a protiv je bio Željko Komšić (Demokratska fronta).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Zastupnički dom. Ako Dom ne potvrdi odluku Predsjedništva BiH, Predsjedništvo BiH je onda dužno u roku osam dana imenovati drugog predsjedavajućeg Vijeća ministara i takvu odluku dostaviti na potvrdu Zastupničkom domu PSBiH.

Po okončanju današnje prve hitne sjednice Zastupničkog doma državnog parlamenta trebala bi biti održana i redovna sjednica Doma na čijem dnevnom redu je imenovanje članova stalnih komisija Zastupničkog doma.

TRT Balkan / agencije