Konaković je zahvalio mađarskom kolegi na nesebičnoj podršci i lobiranju za punopravno članstvo BiH u EU-u.     Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u petak u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom, koji boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka, Konaković i Szijjarto potpisali su Akcijski plan o prioritetnoj podršci Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na putu ka evropskim integracijama BiH.

Konaković je zahvalio mađarskom kolegi na nesebičnoj podršci i lobiranju za punopravno članstvo BiH u EU-u.

"Ono što smo danas s posebnom pažnjom otvorili kao novu temu je zvanična, formalna podrška u procesu koji je težak, za koji BiH još nije dovoljno spremna, a tiče se otvaranja početka pregovora i prolaska kroz sve ove tehničke, komplikovane administrativne procedure. Mađarska je ponudila, a mi sa zadovoljstvom prihvatamo tu vrstu pomoći, u smislu prolaska kroz sve naporne pregovore koji nas u ovom dijelu procedure očekuju, nadam se, od marta već“, rekao je Konaković.

Dodao je da je s mađarskim kolegom razgovarao o ekonomiji i unapređenju odnosa dviju zemalja. Kako je kazao, obim trgovinske razmjene BiH i mađarske je premašio 600 miliona eura.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto izjavio da njegova zemlja 1. jula preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU manje od mjesec dana nakon sljedećih evropskih izbora.

"U interesu je Evropske unije je isto toliko koliko i u vašem da što prije postanete članica EU-a. Jedan od glavnih ciljeva mađarskog predsjedanja biće da u velikoj mjeri ubrza proces integracije zemalja Zapadnog Balkana, jer smatramo da bi to donijelo mir i stabilnost i u ovom regionu“, rekao je Szijjarto.

Dodao je da "svi koji usporavaju proces integracije zemalja Zapadnog Balkana, rade protiv interesa Evropske unije".

"U Evropskoj uniji postoje zemlje članice koje javno podržavaju proširenje, ali kada se srećemo u zatvorenom krugu, govore sasvim drugačije. Naš cilj je da kada preuzmemo predsjedavanje, tokom tih šest mjeseci zaista otpočnu pregovori sa vašom zemljom i da se održi prva međuvladina konferencija", rekao je Szijjarto.

Poručio je da je predložio bh. kolegi da na mađarskoj diplomatskoj akademiji obezbijede obuku za 50-ak mladih diplomata iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Osvrnuo se i na ilegalnu migraciju u Evropi, istakavši da se na južnim granicama Mađarske povećava pritisak.

"Mađarska po tom pitanju zauzima jasan stav. Nastupićemo protiv ilegalne migracije tokom našeg predsjedanja vrlo odlučno. Želimo da pojasnimo da se u Evropu može ući samo u skladu sa propisima. Nastupićemo protiv migracionih kvota i pokušaćemo da primoramo Brisel da ne podstiče migrante da dolaze u Evropu. Želimo da Brisel najzad ispoštuje međunarodno pravo koje kaže da ako neko mora da bježi, onda kao izbjeglica treba da se zadrži na teritoriji prve susjedne bezbjedne zemlje“, poručio je Szijjarto.

Mađarski šef diplomatije doputovao je jutros u BiH. Zbog guste magle u Sarajevu, avion koji je prevozio mađarsku delegaciju nije mogao sletjeti na Međunarodni aerodrom Sarajevo, te je produžio za Banjaluku. Tamo se Szijjarto sastao s predsjednikom bh. entiteta Miloradom Dodikom, a posjetu BiH nastavio je povratkom u Sarajevo, gdje se osim sa Konakovićem sastao i sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Krišto razgovarala sa Szijjartom: Naglašena puna posvećenost Vijeća ministara BiH evropskim integracijama

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom o jačanju saradnje dviju zemalja i evropskim integracijama.

Krišto je rekla da su odnosi Bosne i Hercegovine i Mađarske dobri, te da se intenziviraju u svim oblastima. Istaknula je da dvije prijateljske zemlje nemaju otvorenih pitanja i izrazila opredijeljenost Vijeća ministara BiH za daljnje unapređenje bilateralnih veza u obostranom interesu, a naročito za unapređenje privredne saradnje koja se može podići na viši nivo.

U saopštenju iz Vijeća ministara se navodi da je Krišto naglasila punu posvećenost Vijeća ministara BiH evropskim integracijama, te istaknula da taj put nema alternativu.

"Dodala je da budućnost Bosne i Hercegovine ovisi o našoj sposobnosti, predanosti i odgovornosti da suradnjom i dijalogom iznađemo rješenja za ispunjavanje uvjeta za ulazak u EU. Iskazala je očekivanje za nastavkom europske potpore procesima jačanja unutarnjeg dijaloga političkih lidera, kao i potpore autentičnim domaćim rješenjima, kako bi se izbjegla nametanja koja ne donose dobro nikomu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je naglasila odlučnost i predanost političkih lidera u BiH rješavanju svih otvorenih pitanja kako bi se osigurala stabilnost, kao preduslov za daljnji napredak BiH na evropskom putu.

Krišto je dodala da očekuje i konkretno prepoznavanje rezultata rada kroz tačan datum otvaranja pregovora tokom marta.

Zahvalila je Mađarskoj na kontinuiranoj podršci BiH, posebno u evropskim integracijama.

TRT Balkan / agencije