UN-ova zdravstvena agencija rekla je da će se i majmunske boginje i mpox koristiti sljedećih godinu dana dok se stari naziv postepeno ukida.      Foto: Reuters

Pozivajući se na zabrinutost da bi se originalni naziv decenijama stare bolesti životinja mogao protumačiti kao diskriminirajući i rasistički, Svjetska zdravstvena organizacija je preimenovala majmunske boginje u mpox.

Zdravstvena agencija UN-a je u ponedjeljak objavila da je mpox njen novi preferirani naziv za boginje majmuna, rekavši da će se i majmunske boginje i mpox koristiti sljedećih godinu dana dok se stari naziv postepeno ukida.

Iz SZO su saopštili da su zabrinuti zbog "rasističkog i stigmatizirajućeg jezika" koji je nastao nakon što su se majmunske boginje proširile na više od 100 zemalja. Navodi se da su brojni pojedinci i zemlje tražili od organizacije "da predloži način za promjenu imena".

U augustu je Svjetska zdravstvena organizacija počela da se konsultuje sa stručnjacima o preimenovanju bolesti, ubrzo nakon što je agencija UN proglasila širenje majmunskih boginja globalnom vanrednom situacijom.

Do danas je otkriveno više od 80.000 slučajeva u desetinama zemalja koje ranije nisu prijavile bolest uzrokovanu velikim boginjama.

Velike epidemije

Sve do maja nije se znalo da majmunske boginje, bolest za koju se smatra da potiče od životinja, izaziva velike epidemije izvan centralne i zapadne Afrike.

Naučnici vjeruju da su majmunske boginje izazvale izbijanje u zapadnim zemljama nakon što su se proširile u Belgiji i Španiji. Napori vakcinacije u bogatim zemljama, zajedno s ciljanim kontrolnim intervencijama, uglavnom su stavili bolest pod kontrolu nakon što je dostigla vrhunac na ljeto.

U Africi, bolest uglavnom pogađa ljude u kontaktu sa zaraženim životinjama kao što su glodari i vjeverice. Većina smrtnih slučajeva uzrokovanih majmunskim boginjama dogodila se u Africi, gdje gotovo da nije bilo dostupnih vakcina.

Mpox je prvi put nazvan majmunskim boginjama 1958. godine kada je uočeno da majmuni u Danskoj imaju bolest “sličnu boginjama”, iako se ne smatra da su oni životinjski rezervoar bolesti.

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija imenovala brojne nove bolesti ubrzo nakon što su se pojavile, uključujući teški akutni respiratorni sindrom ili SARS i COVID-19, čini se da je ovo prvi put da je agencija pokušala ponovno imenovati bolest desetljećima nakon što je prvi put imenovana.

Brojne druge bolesti, uključujući japanski encefalitis, njemačke ospice, Marburg virus i bliskoistočni respiratorni sindrom, nazvane su po geografskim regijama, što bi se sada moglo smatrati predrasudama.

TRT Balkan / agencije