"Nastavljamo da pozivamo Kinu da podijeli podatke i provede studije koje smo zatražili kako bismo bolje razumjeli porijeklo ovog virusa", istakao je šef WHO-a.       Foto: AP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je saopćila da se nada da COVID-19 sljedeće godine više neće biti globalna zdravstvena opasnost.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebrejesus rekao je u Ženevi da je protekla godina bila još jedna izazovna za zdravlje ljudi u svijetu.

"Prije godinu dana, omikron je upravo identifikovan i počeo je da se širi", rekao je Tedros.

U to vrijeme od posljedica zaraze koronavirusom svake sedmice je umiralo oko 50.000 ljudi. Prošle sedmice taj broj je iznosio 10.000.

"I 10.000 je previše. Još uvijek ima mnogo toga što sve zemlje mogu učiniti da spase živote, ali mi smo prešli dug put. Nadamo se da ćemo u nekom trenutku sljedeće godine moći reći da COVID-19 više nije globalna zdravstvena hitna situacija", rekao je Tedros.

Krajem januara 2020. godine, WHO je proglasio COVID-19 javnozdravstvenom vanrednom situacijom od međunarodnog značaja, najvišim nivoom alarma prema međunarodnom pravu.

U to vrijeme izvan Kine je prijavljeno manje od 100 slučajeva i nijedan smrtni slučaj.

"Nastavljamo da pozivamo Kinu da podijeli podatke i provede studije koje smo zatražili kako bismo bolje razumjeli porijeklo ovog virusa", istakao je Tedros.

Zvaničnici WHO-a tvrde da je potrebno više vakcinacije za borbu protiv COVID-19, ali u Kini, gdje je došlo do porasta, samo je oko 60 posto stanovništva vakcinisano.
Od pojave prvih slučajeva koronavirusa, potvrđeno je više od 645 miliona slučajeva, i skoro 6,64 miliona smrtnih slučajeva.

Kriterijumi za ukidanja vanrednog stanja bit će među temama razgovora kada se Komisija za vanredne situacije sastane u januaru, rekao je Tedros.

"Naravno, ovaj virus neće nestati. Ovdje je da ostane, a sve zemlje će morati da nauče da upravljaju njime, zajedno s drugim respiratornim bolestima, uključujući gripu i RSV, koji sada intenzivno kruže u mnogim zemljama", poručio je šef WHO-a.
Rekao je da je samo jedna od pet osoba u zemljama sa niskim prihodima vakcinisana.

TRT Balkan / agencije