Prema izvještaju koji je objavila kompanija za analizu blokova Chainalysis, korisnici u MENA-i primili su 566 milijardi dolara u kriptovalutama od jula 2021. do juna 2022.     Foto: Reuters

Regija Bliskog istoka i sjeverne Afrike (MENA) bila je najbrže rastuće tržište kriptovaluta u periodu 12 mjeseci, koji je završio 30. juna ove godine.

Prema izvještaju koji je objavila kompanija za analizu blokova Chainalysis, korisnici u MENA-i primili su 566 milijardi dolara u kriptovalutama od jula 2021. do juna 2022. godine, što je 48 posto više nego prethodne godine.

Taj rast se poredi s povećanjem 40 posto u Evropi, 36 posto u Sjevernoj Americi i 35 posto u srednjoj i južnoj Aziji.

U Chainalysisovom izvještaju, MENA je dom za tri od trideset najboljih zemalja u svom globalnom indeksu usvajanja za 2022. godinu: Turkiye (12), Egipat (14) i Maroko (24). Među slučajevima upotrebe kriptovaluta u regionu, u središtu su očuvanje štednje, plaćanje doznaka i slaba regulativa za kripto.

Od svih zemalja MENA-e, Egipat je zabilježio najveći porast u procentima, s obimom kriptotransakcija koji se povećao više od tri puta. Chainalysis je naveo devalvaciju egipatske funte za 13,5 posto, kao i tržište doznaka u zemlji kao ključne pokretače usvajanja.

U Egiptu isplate doznaka čine blizu 8 posto BDP-a zemlje, a njena nacionalna banka započela je projekat izgradnje koridora za doznake između Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Turkiye, koja čini 192 milijarde dolara od 566 milijardi dolara obima transakcija u MENA-i, posjeduje najveći udio na kriptotržištu u jednoj zemlji u regionu.

Uprkos rizicima koje predstavljaju volatilnost svojstvena kriptovalutama i nadolazeći državni propisi, anketa Morning Consulta pokazala je da 54 posto turskih korisnika kriptovaluta nastavlja da kupuje ili prodaje digitalne valute najmanje jednom mjesečno, odmah iza Nigerije.

Čini se da su u Maroku nivoi usvajanja više vezani za promjenu vladinog regulatornog stava. Kraljevina, koja je vodeća zemlja u sjevernoj Africi za vlasništvo nad kriptovalutama, krenula je prema dopuštenijem zakonodavnom okviru uspostavljanjem partnerstva s MMF-om i Svjetskom bankom kako bi se uvela regulativa koja naglašava inovacije i zaštitu potrošača.

U međuvremenu, države Zaljevskog vijeća za saradnju (GCC) – Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i UAE – postale su institucionalni kriptoigrači sami po sebi.

Dok Saudijska Arabija ima treće najveće kriptotržište u regionu, a UAE zauzima peto mjesto, emirat Dubai postao je globalno središte kriptokompanija koje su se povezale s bankama i finansijskim institucijama, opslužujući maloprodajne klijente ne samo u regionu MENA, nego i širom Azije.

Veći dio usvajanja u državama GCC-a potaknut je od mlađih tehnološki upućenih korisnika s visokim raspoloživim prihodima, gdje je vjerovatnije da će se kriptovalute smatrati opcijom ulaganja.

U međuvremenu, u Afganistanu, koji je Chainalysis rangirao na 20. mjestu po usvajanju kriptovaluta 2021. godine, s prosječnim obimom transakcija 68 miliona dolara mjesečno, obim je pao na manje od 80.000 dolara mjesečno nakon talibanskog preuzimanja prošlog augusta i naknadnog gušenja industrije.

TRT World