Žičani instrumenti kao što su violine, viola, violončelo i kontrabas proizvode se u ovom gradu oko 500 godina.     Foto: AA

Italijanski grad Cremona, smješten u prekrasnoj Lombardiji i glavni je grad istoimene provincije, poznat je po bogatstvu i raskošnoj arhitekturi.

Ipak, ono što je Cremonu učinilo važnom tačkom na svjetskoj mapi jest duga tradicija izrade violina.

Žičani instrumenti kao što su violine, viola, violončelo i kontrabas proizvode se u ovom gradu oko 500 godina.

Cremona, koja se nalazi na obalama rijeke Po, 90 kilometara od grada Milana na sjeveru zemlje, i zbog svog geografskog položaja uvijek je bila tranzitna ruta kroz historiju.

A poseban značaj ima i u muzičkom smislu.

Poznata kao "prijestolnica" violine, Cremona je pet vjekova poznata i po značajnim majstorima za izradu violina i drugih instrumenata.

Posao izrade violina u Cremoni, koji je počeo s Andreom Amatijem u 16. vijeku, nastavio se sa Nikolom Amatijem i Andreom Guarnerijem u 17. vijeku.

Amatijev najbolji student bio je ni više ni manje nego Antonio Stradivari — nadareni umjetnik koji je pratio korake svog učitelja, a kasnije počeo proizvoditi manje violine jačeg zvuka.

S vremenom, Stradivarijeve su violine postajale sve popularnije. Legendarni italijanski majstor za života je proizveo više od 1.100 violina, viola, gitara i čela. Danas postoji oko 600 Stradivarijevih instrumenata, a vjerojatno ste za njih čuli pod latinskom verzijom umjetnikovog prezimena - Stradivarius.

Osim ovih majstora, Cremona je dom i muzeja u kojem su izložene violine, razvoj violine i neprocjenjive violine svjetski poznatih majstora.

"Violina se proizvodi u Cremoni već 500 godina. Cremona je još uvijek historijska kolijevka izrade violine. Čak i danas postoji mnogo majstora lutijara, tamo ima više od 180 radionica, lutijeri proizvode nove instrumente", kazala je Virginia Villa, direktorica Muzeja violine.

Podsjetila je da je priča o violini u Cremoni počela prije 500 godina sa Andreom Amatijem.

"Imamo neke od instrumenata ovog majstora. Oni su važni jer je ovaj majstor donekle odredio oblik violine", pojasnila je Villa.

Govoreći o značaju Muzeja kazala je da se na tom mjestu pruža prilika da na tačan način slušamo violinu Stradivarija, Amatija ili Gvarnerija del Gesua.

"Ovaj muzej je zgrada iz prve polovine 20. stoljeća. Zgrada je bila potpuno restaurirana i ponovo otvorena prije 10 godina. Sastoji se od 10 odjeljaka", izjavila je Villa.

Istakla je da pored instrumenata iz doba velikih majstora, poznatog kao zlatni period, postoji oko 50 instrumenata iz 18. i 19. vijeka, te više od 30 instrumenata najnovijeg perioda, napravljenih posljednjih godina.

Stefano Conia ima jedinstvenu, autentičnu radionicu u Cremoni i već tri generacije je lutijer.

"Ručno proizvodimo sve instrumente. Posljednjih godina prvo je bila masovna proizvodnja, a zatim industrijska proizvodnja. Ali oni ne mogu da konkurišu nama jer mi stvaramo unikatne instrumente. Majstor daje svoj identitet, srce, interpretaciju i potpis dok pravi svoj instrument. Mašina mu to ne može dati", pojasnio je Conia.

Izradom muzičkih instrumenata bavi se već 36 godina. Ide stopama svog oca i djeda.

"Imam troje djece. Za sada niko od njih nema želju ni entuzijazam da se bavi ovakvim poslom. Stoga se ova porodična tradicija možda neće nastaviti u budućnosti", dodao je Conia.

TRT Balkan / agencije