Pojačani fokus Pentagona na umjetnu inteligenciju djelomično je odgovor na međunarodnu konkurenciju u tehnologijama, posebno zato što smatra da Kina pravi značajne korake na tom planu.         Foto: AP

Kako je primarni cilj američke vlade obuzdavanje kineskog tehnološkog uspona, Bidenova administracija istražuje načine da iskoristi sposobnosti umjetne inteligencije (AI) za poboljšanje vojnog planiranja, donošenja odluka i prikupljanja obavještajnih podataka.

Dr. Kathleen Hicks, zamjenica ministra odbrane, najavila je pokretanje Operativne grupe Lima 10. augusta za istraživanje upotrebe generativnih AI tehnologija u vojnom domenu i širom Pentagona.

Trenutno Ministarstvo odbrane (DoD) vodi više od 600 AI projekata i mnogi od njih su povezani s oružjem.

Generativna umjetna inteligencija, vrsta umjetne inteligencije, odlikuje se sposobnošću da proizvede široku lepezu sadržaja, u rasponu od teksta i zvuka do koda, slika i videozapisa, na osnovu podataka i uputa na kojima je trenirana.

Prema Hicksovom memorandumu, Task Force Lima će preuzeti misiju praćenja novih generativnih AI aplikacija i osigurati da Pentagon efikasno koristi tehnologije u brojnim misijama i zadacima, uključujući razvoj doktrine i obuku.

"Ogromna brzina kojom je Kina zatvorila tehnološki jaz istinski je uznemirila američke zvaničnike", rekao je za TRT World Murat Akca, istraživač koji se fokusira na američko-kinesko tehnološko rivalstvo na Univerzitetu nacionalne odbrane u Istanbulu.

„Tehnologije u nastajanju omogućuju američkim konkurentima da izjednače teren i premoste jaz.“

Iako je Ministarstvo odbrane bilo oprezno, navodeći vjerovatnoću da će ovi modeli proizvesti netačne informacije, Pentagon se snažno zainteresirao za ugradnju umjetne inteligencije u njihovu radnu kulturu i postizanje prednosti u odnosu na američke rivale.

“Također moramo razmotriti u kojoj će mjeri naši protivnici koristiti ovu tehnologiju i nastojati da poremete našu upotrebu rješenja zasnovanih na umjetnoj inteligenciji,” rekao je dr. Craig Martell, glavni direktor za digitalnu i umjetnu inteligenciju DoD-a najavljujući pohod Ministarstva odbrane na umjetnu inteligenciju.

Takmičenje s Kinom

Pojačani fokus Pentagona na umjetnu inteligenciju je, djelimično, odgovor na međunarodnu konkurenciju u novim tehnologijama, posebno zato što smatra da Kina pravi značajne korake na ovom planu.

Izvještaj koji je objavio Australijski institut za stratešku politiku (ASPI) potvrđuje takve zabrinutosti, tvrdeći da su kineski istraživači nadmašili SAD u 37 od 44 ispitane tehnologije, uključujući širok spektar sektora - robotiku, biotehnologiju, umjetnu inteligenciju, napredne i kvantne materijale.

„Dugoročno gledano, vodeća istraživačka pozicija Kine znači da se postavila da bude izvrsna ne samo u trenutnom tehnološkom razvoju u gotovo svim sektorima, već i u budućim tehnologijama koje još ne postoje“, navodi se u izvještaju.

Alexandr Wang, izvršni direktor Scale AI, kompanije sa sjedištem u Silicijskoj dolini, ponovio je sličan stav dok je svjedočio pred potkomitetom Doma oružanih snaga. Wang je rekao: "Pobjeđuje zemlja koja je sposobna najbrže i najefikasnije integrirati novu tehnologiju u ratne borbe."

Napomenuo je da je Kina prepoznala potencijal umjetne inteligencije u ratovanju i da ulaže daleko veće napore od SAD-a na polju umjetne inteligencije.

U svom svjedočenju, Wang je povukao analogiju između kineskog ulaganja u umjetnu inteligenciju i projekta Apollo iz 1960-ih, tvrdeći da, kao što je program Apollo označio prekretnicu u naporima američkog istraživanja svemira, kineska ulaganja u umjetnu inteligenciju ističu njenu posvećenost utvrđivanju dominacije u ovom polju.

Schuyler More, glavni tehnološki službenik Centralne komande SAD-a, naglasio je kritičku prirodu AI u modernoj vojnoj strategiji u maju na događaju Centra za strateške i međunarodne studije o umjetnoj inteligenciji, rekavši: „U potpunosti smo prihvatili ideju da je rat usmjeren na podatke jedini način za napredovanje poslovanja.”

Margie Palmieri, zamjenica glavnog službenika za digitalnu i umjetnu inteligenciju u Pentagonu, artikulirala je namjeru odjela da integriše komercijalne AI prakse u svoje vojne operacije. Rekla je da pitanje "Kako da prenesemo ove komercijalne prakse u ministarstvo odbrane?" ostaje uporni fokus u strateškim diskusijama odjela.

Okretanje ka Silicijskoj dolini

Kako bi odgovorio na ovo pitanje, Pentagon se sve više obraća Silicijskoj dolini za pomoć u svojim AI nastojanjima. Ova saradnja postala je još izraženija prošle godine kada je Pentagon imenovao dr. Craiga Martella za svog prvog glavnog službenika za digitalnu i umjetnu inteligenciju. Prije nego što se pridružio Pentagonu, Martell je vodio inicijative za mašinsko učenje u Lyftu i Dropboxu.

Ranije je saradnja između kompanija iz Silicijske doline i Pentagona bila suočena s preprekama. Odličan primjer iz 2018. uključuje Google kada je značajan broj njegovih zaposlenika iznio prigovore na projekat Maven, inicijativu Pentagona koja je iskoristila vještinu umjetne inteligencije tehnološkog giganta za analizu podataka nadzora dronova. Unutrašnji nemiri naveli su Google da se povuče iz projekta Mavena.

Međutim, čini se da su se plime i oseke okrenule; samo tri godine kasnije, kompanija je osigurala više milijardi dolara vrijedan ugovor s Pentagonom.

Analitičar vojne tehnologije sa sjedištem u Istanbulu Akca je primijetio da je američki odbrambeni establišment uspješno promijenio narativ, osiguravši veliki dio podrške Silicijske doline.

"Silicijska dolina sada se čini spremnijom za pomoć američkoj vladi u njenom rivalstvu s konkurentima, što odražava retoriku 'slobodnog svijeta protiv imperije zla' koja podsjeća na eru Hladnog rata", rekao je Akca.

Jedan od primjera rastućeg angažmana Silicijske doline u Pentagonu je Saildrone, kompanija koja je u početku krenula u razvoj autonomnih plovila za civilna istraživanja okeana. Sada su ova plovila opremljena umjetnom inteligencijom i mašinskim učenjem postala ključni izvođači za američku mornaricu, pomažući u prikupljanju obavještajnih podataka i nadzoru u okeanima.

Još jedna kompanija iz Silicijske doline s kojom je Pentagon sklopio partnerstvo je DeepMedia. Kompanija pomaže Pentagonu u razvoju tehnologije posebno dizajnirane za otkrivanje dubokih lažiranja i drugih medijskih distorzija, koje su postale sve rasprostranjenije zbog široko rasprostranjenog usvajanja AI tehnologija.

Ovaj savez između tehnološkog sektora i Pentagona ima veoma glasne zagovornike u Silicijskoj dolini. Izvršni direktor Palantira Alex Karp jasno je stavio do znanja da je njegova kompanija posvećena podršci naporima Pentagona da se suprotstavi "protivnicima Zapada". Obraćajući se zaposlenima koji možda ne dijele ovu misiju, on je nedvosmisleno izjavio: "Nemojte raditi ovdje."

Palantir je sarađivao s Pentagonom i američkom obavještajnom zajednicom na upravljanju i analizi njihovih podataka gotovo dvadeset godina. Palantirove softverske platforme, kao što je Gotham, dio su funkcija Ministarstva odbrane od strateškog planiranja do operativnog donošenja odluka. CIA je bila među prvim pobornicima firme, a obje obavještajne agencije, zajedno s FBI-em i NSA-om, koriste njihove usluge.

Obećanje velikih jezičkih modela

U skladu sa svojim ambicijama, Palantir je nedavno predstavio tehnologiju zasnovanu na velikom jezičkom modelu (LLM) koja se neprimijetno integriše sa sistemima Pentagona. LLM, koji prolazi obuku o opsežnim internet-podacima, ima sposobnost predviđanja i generiranja odgovora koji su vrlo slični ljudskoj komunikaciji kao odgovor na upite korisnika.

Istaknuti primjeri LLM-a uključuju OpenAI ChatGPT i Google Bard. Međutim, Pentagon nije pokazao namjeru da iskoristi postojeće. Umjesto toga, ima za cilj da obuči vlastite modele koristeći svoje interne podatke.

Fokus Pentagona u ovom trenutku je na poboljšanju donošenja odluka analizom podataka sa senzora i formulisanjem mogućih pravaca djelovanja.

Da bi se to postiglo, Ministarstvo odbrane aktivno provodi eksperimente s pet LLM-a kako bi istražilo njihov potencijal za integraciju podataka i digitalne platforme u vojnom kontekstu. Ovi eksperimenti uključuju saradnju između Pentagonovog digitalnog ureda i ureda za umjetnu inteligenciju, najviših vojnih zvaničnika i odabranih američkih saveznika.

U svjetlu svih poteza u vezi s umjetnom inteligencijom koje je američki odbrambeni establišment napravio u nedavnoj prošlosti, nekoliko zvona za uzbunu podignuto je zbog stvarnosti ratovanja uz pomoć umjetne inteligencije.

Nedavne demonstracije Palantira i Scale AI – tehnoloških kompanija koje rade s Pentagonom na istraživanju potencijala umjetne inteligencije u vojsci – ilustruju privlačnost uklanjanja magle rata. Palantirova Platforma umjetne inteligencije (AIP) obećava da će povezati funkcionalnosti zasnovane na chatu omogućene umjetnom inteligencijom s prikupljanjem obavještajnih podataka i planiranjem bitaka, dok američka vojska radi s kompanijom Scale AI na svojoj Donovan platformi kako bi eksperimentirala sa sličnim LLM aplikacijama.

Međutim, upotreba umjetne inteligencije u vojsci izaziva značajna etička i pravna pitanja. Vojno osoblje je izrazilo skepticizam u vezi s raspoređivanjem autonomnog oružja s umjetnom inteligencijom zbog zabrinutosti oko sigurnosti i pouzdanosti.

Zabrinutost u vezi s Pentagonovim usvajanjem AI rješenja kao što su Palantirov AIP i Donovan iz kompanije Scale AI naglašavaju potrebu za pažljivom procjenom uloge umjetne inteligencije u vojnom planiranju i donošenju odluka.

TRT Balkan