Građani Južne Koreje će biti 1 ili 2 godine mlađi na službenim dokumentima.        Foto: Reuters

Južna Koreja je u četvrtak usvojila zakon kojim se ukida tradicionalna metoda brojanja starosti i usvaja međunarodni standard - pomak kojim će njeni građani biti 1 ili 2 godine mlađi na službenim dokumentima, prenosi reuters.

Korejci smatraju da imaju već godinu na dan kada su rođeni, a godina se dodaje svakog 1. januara.

Postoji poseban sistem za potrebe regrutacije ili izračunavanja zakonske dobi za pijenje alkohola i pušenja, u kojem se starost osoba računa od nule pri rođenju, a godina se dodaje 1. januara.

Od ranih 1960-ih, Južna Koreja je za medicinske i pravne dokumente također koristila međunarodnu normu računanja od nule pri rođenju i dodavanja godine na svaki rođendan.

Konfuzni niz sistema nestat će - barem na službenim dokumentima – kada novi zakoni koji propisuju korištenje samo međunarodnog metoda brojanja starosti stupe na snagu u junu 2023.

"Revizija ima za cilj smanjenje nepotrebnih socio-ekonomskih troškova jer pravni i društveni sporovi, kao i konfuzija i dalje postoje zbog različitih načina izračunavanja starosti", rekao je parlamentu Yoo Sang-bum iz vladajuće Partije moći naroda.
Jeong Da-eun, 29-godišnja kancelarijska radnica, sretna je zbog promjene, izjavivši da je uvijek morala dvaput razmisliti kada su je u inostranstvu pitali o njenim godinama.

"Sjećam se da su me stranci gledali zbunjeno jer mi je trebalo toliko vremena da odgovorim koliko imam godina."

"Ko ne bi pozdravio to da se pomladi za godinu ili dvije?" dodala je.

TRT Balkan