Provođenje više vremena napolju može pomoći roditeljima da se povežu sa svojom djecom. Foto: Reuters

Anketa provedena na 2.000 roditelja s djecom mlađom od 18 godina pokazala je da se roditelji zaista najviše zabave kada provode vrijeme sa svojom djecom, ukupno njih 83 posto. Štaviše, čak 89 posto roditelja voli da bude aktivno sa svojom djecom, baveći se sportom ili provodeći vrijeme vani. Prema rezultatima ankete, omiljene fizičke aktivnosti koje roditelji rade sa svojom djecom su igranje košarke (36 posto), ples (34 posto) i časovi plivanja (32 posto).

Hajdemo napolje!

Anketa, koju je provela kompanija za marketinško istraživanje OnePoll u partnerstvu sa Life Timeom, lancem zdravstvenih klubova u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, pokazala je da četiri od pet roditelja žele da inspirišu svoju djecu da probaju više fizičkih aktivnosti tokom života. Dok prosječan ispitanik smatra da je najbolje upoznati djecu sa više fizičkih aktivnosti oko sedme godine, trećina roditelja vjeruje da je važno to učiniti čak i ranije.

Provođenje više vremena napolju također može biti odgovor za 76 posto roditelja koji traže nove načine da se povežu sa svojom djecom. Polovina roditelja, ili njih 51 posto, smatra da je njihovoj djeci teško da uživaju u aktivnosti, a da im to ne dosadi, ali 73 posto kaže da je njihovo dijete neustrašivo kada želi probati nešto novo.

Neće to ipak morati uraditi sami, jer je 79 posto roditelja spremno isprobati novu aktivnost zajedno sa svojom djecom.

“Pikleball, plivanje, časovi zajedničkih vježbi – lista zdravih aktivnosti u kojima roditelji mogu da uživaju sa svojom djecom je praktično neograničena“, smatra Alicia Kockler, koordinatorica za djecu i vodene sportove u Life Timeu. “Učenje naše djece o prednostima aktivnog načina života je vrlo važno, a istraživanje novih načina za zajedničku igru stvara uspomene koje će trajati cijeli život.”

Jedno od petero djece treba više vježbanja

Većina roditelja, njih 78 posto, smatra da to što vide svoju djecu kako su aktivna inspiriše i njih da postanu aktivni. Petina roditelja, odnosno 22 posto, bi fizičko zdravlje svoje djece ocijenila kao “prosječno”, “loše” ili “veoma loše”, zbog čega bi gotovo dvije trećine, ili njih 64 posto, željelo da su njihova djeca aktivnija nego što su trenutno.

Roditelji u prosjeku procjenjuju da su njihova djeca manje od sat vremena dnevno aktivna, a skoro polovina kaže da su njihova djeca manje aktivna od toga. Trideset posto je izjavilo da su njihova djeca aktivnija tokom ljeta nego tokom školske godine.

Međutim, 38 posto smatra da su njihova djeca jednako aktivna kada škola počne, a sedam od 10, odnosno 71 posto, kaže da je početak školske godine dobar trenutak da se uvede zdrav način života.

“Početak nove školske godine je odlično vrijeme za razvoj novih porodičnih rutina“, kaže Kockler te nastavlja: “Predlažemo da odredite jednu ili dvije noći u sedmici kada cijela porodica zajedno učestvuje u zabavnoj aktivnosti, poput košarke ili porodičnog kupanja u zatvorenom bazenu. Porodice koje provode više aktivnog vremena zajedno, a manje gledajući u ekrane, obično su sretnije i mnogo zdravije.”

TRT Balkan / agencije