Mubarek noći su dodatno ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Utočištu - Gospodaru svjetova.     Foto: Reuters

Muslimani u svijetu kao i u Bosni i Hercegovini prigodnim vjerskim aktivnostima večeras će obilježiti mubarek noć Lejletur-regaib, u islamu poznatu kao noć želja, nade i ibadeta.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obavijestila je vjernike da 26. januara 2022. godine, s akšam-namazom, nastupa prva u nizu mubarek noći, Lejletur-regaib ili poznata kao Noć želja. Ova noć se obilježava uoči prvog petka u mjesecu redžebu, a muslimani je kao mubarek noć obilježavaju u ibadetu, odnosno molitvama.

Mubarek noći su dodatno ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Utočištu - Gospodaru svjetova. I zbog toga je ova noć prilika za preispitivanje svojih ciljeva, strasti i želja za budućnost kao i za svojevrsno godišnje ‘podvlačenje crte’.

Među muslimanima Balkana izraz "učajluci" je zajednički naziv za mjesece redžeb, ša'ban i ramazan. U njima se nalaze četiri mubarek noći, to su: Lejletur-regaib, Lejletul-mi'radž, Lejletul-berat i Lejletul-kadr. Ove noći su za otvorene razgovore s Bogom u kojima čovjek sebi otkriva ono što je Bogu znano, a što mu može biti od pomoći u susretu sa svijetom oko sebe. Duhovni velikani su mubarek noći opisivali kao vodu koja se susreće sa suhom zemljom.

Redžeb je jedan od četiri mjeseca sigurnosti i mira. Nepovredivost njihovu spominje i Kur’an: "Otkad je stvorio nebesa i Zemlju Allah je propisao da je broj mjeseci dvanaest, od kojih su četiri sveta, u njima sami sebi zulum ne činite (kršeći Allahove zabrane i granice)!" (Kur'an: Et-Tevbe, 36).

U islamskom kalendaru, noći Lejletur-regaib, Lejletul-mi'radž, Lejletul-berat i Lejletul-kadr su odabranije noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur'ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša'bana su vjesnici najodabranijeg mjeseca ramazana.

TRT Balkan / agencije