Magija koja štedi um: 6 iznenađujućih načina da održite pamćenje oštrim

Magija koja štedi um: 6 iznenađujućih načina da održite pamćenje oštrim

Revitalizirajte svoj um i pobijedite umor mozga uz ove savjete o načinu života.
Studija pokazuje da je pad pamćenja bio sporiji kod starijih osoba koje su vodile zdrav način života, čak i kod osoba s visokim genetskim rizikom od Alzhajmerove bolesti.      

Kako ljudi stare, njihovo pamćenje prirodno opada i može utjecati na njihov kvalitet života, produktivnost rada i povećati rizik od demencije. Ali kombinacija zdravog načina života neophodna je za optimalno zdravlje pamćenja, čak i za one koji su genetski predisponirani za smanjenje pamćenja, kaže nova studija.

Studija dalje pokazuje da je pad pamćenja bio sporiji kod starijih osoba koje su vodile zdrav način života, čak i kod osoba s visokim genetskim rizikom od Alzhajmerove bolesti.

Provedene su studije kako bi se identificirali faktori koji mogu utjecati na pamćenje, uključujući starenje, genotip apolipoproteina E (APOE) – najjači poznati faktor rizika za Alzhajmerovu bolest i povezane demencije – hronične bolesti i stil života.

Evo šest faktora koji potencijalno mogu smanjiti rizik od gubitka pamćenja kod starijih osoba, prema nedavnoj studiji.

1. Zdrava ishrana

Studija je analizirala dnevnu ishranu učesnika bilježeći njihov unos 12 namirnica, uključujući voće, povrće, ribu, meso, mliječne proizvode, so, ulje, jaja, žitarice, mahunarke, orašaste plodove i čaj. Smatralo se da su učesnici imali zdravu ishranu ako su konzumirali odgovarajuće dnevne količine od najmanje 7 od ovih 12 namirnica.

Rezultati su pokazali da zdrava ishrana ima najjaču vezu s pamćenjem, praćena kognitivnom aktivnošću, fizičkom vježbom i društvenom interakcijom.

2. Aktivna kognitivna aktivnost

Pisanje, čitanje, igranje karata, mahjong i druge igre mjerene su kao kognitivne aktivnosti, a učesnici koji su se bavili ovim aktivnostima najmanje dva puta sedmično smatrani su zdravim.

Bio je to drugi najznačajniji faktor koji pomaže u smanjenju rizika od pada pamćenja.

3. Redovne fizičke vježbe

Za fizičku vježbu prikupljena je sedmična učestalost i ukupno vrijeme, a najmanje 150 minuta umjerene ili 75 minuta energične aktivnosti sedmično se smatralo zdravim faktorom. Ima treći najjači odnos s pamćenjem, pokazuju podaci.

4. Aktivan društveni kontakt

Društveni kontakti – učešće na sastancima ili prisustvovanje zabavama, posjete prijateljima ili rođacima, putovanja i ćaskanje onlajn su aktivnosti ispitane u odnosu na učestalost, a učesnici koji su bili angažovani najmanje dva puta sedmično u ovim aktivnostima smatrani su zdravim.

Ovaj faktor slijedi ostale i ima četvrti po snazi ​​učinak na pamćenje, što pomaže ljudima da smanje rizik od gubitka pamćenja.

5. Nepušač ili bivši pušač

Što se tiče pušenja, učesnici su kategorizirani kao pušači koji su pušači, nikada ne puše (učesnici koji su pušili <100 cigareta u svom životu) ili su pušili (učesnici koji su prestali pušiti najmanje tri godine prije). Nepušenje ili ranije pušenje se smatralo faktorom zdravog načina života.

6. Nikada ne pijte alkohol

Za konzumaciju alkohola zabilježena je trenutna učestalost i količina konzumiranja alkohola, a pojedinci su kategorizirani na osobe koje nikad ne piju (nikada nisu pile ili su pile povremeno), pile su malo do prekomjerno (dnevna konzumacija alkohola od 1 do 60 g) i osobe koje se teško opijaju (dnevno konzumacija alkohola >60 g). Kategorija da se nikada ne pije se smatrala faktorom zdravog načina života.

Iako je svaki faktor životnog stila različito doprinio usporavanju pada pamćenja, studija je pokazala da su učesnici koji su slijedili zdraviji način života imali značajno sporiji pad pamćenja od onih koji su slijedili manji broj zdravstvenih mjera.

TRT World