U nekim dijelovima Argentine i dalje često koriste konje prilikom obavljanja raznih poslova, posebno u poljoprivredi i u šumskim područjima.     Foto: AA

Ljubitelji životinja u lokalnom centru u Argentini odlučili su da u skladu sa mogućnostima pruže pomoć i liječe bolesne konje.

Ovaj neobični centar osnovala su dva studenta veterine Florencia Sampietro i Facundo Frigerio u Buenos Airesu kako bi pomogli životinjama.

Kako kažu, u centru pružaju razne usluge liječenja, ali i protetiku amputiranim i bolesnim konjima. Ovo je prvi takav centar za postavljanje proteza amputiranim konjima u Južnoj Americi.

Studenti veterine ističu kako na ovaj način žele bar donekle pomoći konjima koji su često u teškom stanju ostavljeni na ulici nakon što su stradali u nesreći ili bili žrtve iscrpljujućeg rada ili čak i nasilja.    Foto: AA

U centru trenutno usluge pruža oko 20 mladih volontera u cilju rehabilitacije i liječenja konja koji su doživjeli teške nesreće. Studenti veterine ističu kako na ovaj način žele bar donekle pomoći konjima koji su često u teškom stanju ostavljeni na ulici nakon što su stradali u nesreći ili bili žrtve iscrpljujućeg rada ili čak i nasilja.

U nekim dijelovima Argentine i dalje često koriste konje prilikom obavljanja raznih poslova, posebno u poljoprivredi i u šumskim područjima.

Criollo najrasprostranjeniji konj

Criollo je, inače, najrasprostranjeniji konj u Južnoj Americi. Potiče od prvih konja koje su doveli španski osvajači u 16. stoljeću, a koji su bili mješavina pasmina barba, andaluzijaca i soraja.

Criollo su mali konji kompaktne građe. Leđa su im duga, ali snažna, dok je vrat kratak. Grudi su im široke i jake. Criollo je mišićav i ima izuzetno tvrda kopita.

Ovisno o rasi, upravljanju i okruženju, domaći konj ima očekivani životni vijek od 25 do 30 godina, ali nekad dožive i 40-te, a povremeno i više godina.

TRT Balkan / agencije