Korištenje mobilnih uređaja od strane djece dovodi do porodičnih svađa

Korištenje mobilnih uređaja od strane djece dovodi do porodičnih svađa

Roditelji sve do posljednjih decenija nisu imali sličnih problema oko odgoja djece kao ovi danas.
Studija je objavljena u naučnom časopisu “Human Behavior and Emerging Technologies.“     Foto: Getty images

Naime, rezultati najnovijeg istraživanja tima naučnika sa Univerziteta Edith Cowan u Australiji pokazuju da se mnogi današnji roditelji ne mogu složiti oko toga kako regulisati korištenje pametnih telefona i tableta od strane svoje djece.

Bez nekog jasnog rješenja o tome kako se snaći u ovom novonastalom roditeljskom problemu, roditelji su u nedavno provedenoj anketi priznali da korištenje mobilnih uređaja od strane njihove djece dovodi do mnoštva porodičnih svađa i napetosti.


Autori studije ističu da većina milenijumskih roditelja ne želi da prizna da ne mogu riješiti problem kada su u pitanju navike njihove djece po pitanju digitalnih medija. Ipak, istraživači su došli do podataka koji pokazuju da je upotreba mobilnog telefona od strane djece i tinejdžera značajan izvor porodičnih svađa. Istraživači su u početku pokušali bolje razumjeti koliko moderni roditelji vjeruju da pametni telefoni i drugi uređaji utiču na ponašanje i razvoj njihove djece. Osim toga, istraživački tim se zapitao traže li roditelji podršku ili informacije o ovoj temi, i ako da, odakle?

Pomoć u edukaciji roditelja

Ukratko, australski istraživači vjeruju da njihov rad posebno naglašava koliko je trenutno važno pomoći u edukaciji roditelja o utjecaju mobilnih medija na ponašanje djece. Ukupno 281 australski roditelj je učestvovao u anketi, a 75 posto je prijavilo sukobe, napetosti i porodične nesuglasice oko upotrebe mobilnih medija. Zanimljivo je, međutim, da gotovo svaki treći nikada nije tražio službene smjernice o korištenju digitalnih medija od strane djece.

Što se tiče ponašanja adolescenata, najmanje jedan od pet roditelja je također prijavio nedostatak vježbanja, poteškoće u izvršavanju zadataka, prekomjerno igranje igrica, probleme sa spavanjem i društveno povlačenje u vezi sa navikama njihove djece na mobilnim medijima. Dok prethodne studije pokazuju da pametni telefoni i slični uređaji imaju negativnu korelaciju sa razvojem djeteta, daleko je manje jasno kako roditelji pristupaju vremenu koje dijete provodi ispred ekrana.

Djeca se sada teže fokusiraju

Istraživanje pokazuje da moderni roditelji zaista shvataju negativne posljedice mobilnih medija. Mnogi roditelji priznaju da je njihovoj djeci sada teže da se fokusiraju, slijede upute, vježbaju samokontrolu i upravljaju emocijama.

"Ono što je iznenađujuće je da iako su roditelji prijavili visoku stopu ponašanja u vidu protivljenja, kao što je uzvraćanje svađom, vrlo malo njih informacije o vremenu ispred ekrana dobija iz pouzdanih izvora kao što su ljekari opšte prakse, nastavnici ili savjetnici", kazala je vodeća istraživačica i doktorantkinja Stephanie Milford, koja posebno naglašava:

“Naši rezultati istraživanja pokazuju da roditelji koriste neformalne mreže, što bi moglo ukazivati na to da su službene smjernice o korištenju digitalnih medija ili teško razumljive ili neprikladne za tu svrhu.”

Jedan od glavnih problema je količina kontradiktornih savjeta. Uz toliko preporuka o tome koliko vremena dijete treba da provede koristeći digitalne medije, kako roditelji mogu shvatiti koji je pravi put za njihovu porodicu?

“Znamo da se današnje mame i tate bore bez nekog jasnog obrasca ponašanja jer ovi uređaji nisu postojali kada su oni bili djeca“, objašnjava Milford te dodaje: “Roditelji daju sve od sebe koristeći niz strategija za koje su čuli kako bi pokušali obuzdati korištenje mobilnih medija od strane svoje djece.”

Kako roditelji skraćuju vrijeme ispred ekrana?

Što se posredničke taktike tiče, neke od najčešćih metoda među ispitanicima su ograničavanje vremena na uređaju (69,5 posto), razgovor sa djetetom o tome za što koristi uređaj (68,1 posto), provjera internetskih stranica i aplikacija koje njihovo dijete posjećuje (66 posto) te ograničavanje pristupa mobilnim medijima kao kazna (58,5 posto).

Autori istraživanja objašnjavaju da mnogi roditelji još uvijek jednostavno nisu svjesni koliko upotreba mobilnih medija može utjecati na ponašanje djeteta, kao i na ono što je poznato kao njihovo normalno funkcionisanje kao što su osnovne vještine koje svi svakodnevno koristimo za rad, učenje i svakodnevni život.

“Jasno je da treba uraditi mnogo bolji posao u edukaciji roditelja o tome kako upotreba digitalnih medija od strane njihove djece može utjecati na njihovo ponašanje i razvoj“, zaključuje Milford te još dodaje da je u ovoj oblasti potrebno još više istraživanja.

Studija je objavljena u naučnom časopisu “Human Behavior and Emerging Technologies.“


TRT Balkan