Trenutne metode za uništavanje PFAS-a zahtijevaju oštre tretmane.    Foto: AP

"Neuništive hemikalije", koje se koriste u svakodnevnim stvarima poput tave s neprijanjajućim slojem, dugo su povezane s ozbiljnim zdravstvenim problemima – kao rezultat njihove toksičnosti i ekstremne otpornosti na razlaganje.

Hemičari u Sjedinjenim Državama i Kini saopćili su da su konačno pronašli revolucionarnu metodu za razgradnju ovih zagađujućih jedinjenja, koja se nazivaju PFAS, koristeći relativno nisku temperaturu i uobičajene reagense.

Njihovi rezultati objavljeni su u časopisu Science, nudeći potencijalno rješenje za dugogodišnji izvor štete po okoliš, stoku i ljude.

„Zbog toga se bavim naukom – da bih mogao imati pozitivan utjecaj na svijet“, rekao je novinarima stariji autor William Dichtel s Univerziteta Northwestern tokom konferencije za novinare.

PFAS, ili per- i polifluoroalkilne supstance, prvi put su razvijene 1940-ih i sada se nalaze u raznim proizvodima, uključujući ambalažu za hranu, neljepljive tave, vodootporne tekstile i pjene za gašenje požara.

Tokom vremena, zagađivači su se akumulirali u životnoj sredini, ulazeći u zrak, tlo, podzemne vode, jezera i rijeke kao rezultat industrijskih procesa i ispiranja kroz deponije.

Studija koju su prošle sedmice objavili naučnici s Univerziteta u Štokholmu otkrila je da kišnica svuda na planeti nije sigurna za piće zbog kontaminacije PFAS-om.

Od oštećenja jetre do raka

Hronična izloženost niskim razinama povezana je s oštećenjem jetre, visokim holesterolom, smanjenim imunološkim odgovorima, malom porođajnom težinom i nekoliko vrsta raka.

Iako se PFAS hemikalije mogu filtrirati iz vode, postoji nekoliko dobrih rješenja kako ih zbrinuti nakon što su uklonjene: korištenje uobičajenog rastvarača i reagensa.

Trenutne metode za uništavanje PFAS-a zahtijevaju oštre tretmane, kao što je spaljivanje na ekstremno visokoj temperaturi ili njihovo zračenje ultrazvučnim valovima.

A spaljivanje nije uvijek sigurno, jer je utvrđeno da jedna njujorška fabrika još uvijek ispušta neke od jedinjenja u zrak kroz dim.

Drugi dio studije uključivao je korištenje moćnih računskih metoda za mapiranje kvantne mehanike iza hemijskih reakcija koje je tim izveo kako bi uništio molekule.

Nova saznanja bi na kraju mogla voditi daljnjim poboljšanjima metode.

Trenutna studija se fokusirala na 10 PFAS hemikalija, uključujući glavni zagađivač nazvan GenX, koji je naprimjer kontaminirao rijeku Cape Fear u Sjevernoj Karolini, izvor vode za 350.000 ljudi.

Ali to predstavlja samo vrh ledenog brijega, s obzirom na to da je američka Agencija za zaštitu životne sredine identifikovala više od 12.000 PFAS hemikalija.

"Postoje i drugi razredi koji nemaju istu Ahilovu petu, ali svaki će imati svoju slabost", rekao je Dichtel s Univerziteta Northwestern u izjavi.

"Ako ga možemo identificirati, onda znamo kako ga aktivirati da bismo ga uništili."

TRT Balkan / agencije