Doniranje krvi može biti još jedan način da pazite na svoje kardiovaskularno zdravlje.     Foto: Reuters

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način te je jedini izvor toga lijeka čovjek – darivatelj krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika, potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u zalihama.

Ako se do sada niste odlučili na dobrovoljno darivanje krvi iz altruističkih razloga i možda vam treba neki dodatni motiv, u nastavku pročitajte zašto je darivanje krvi dobro i za vaše vlastito zdravlje. Ustvari, spašavanjem tuđih života možete spasiti i vlastiti.

Prednosti darivanja krvi

Postoji nekoliko važnih prednosti darivanja krvi, a ovdje donosimo one najbitnije.

Darivanje krvi može otkriti potencijalne zdravstvene probleme. Iako to nije isto što i odlazak kod ljekara, davanje krvi može biti još jedan način da pazite na svoje kardiovaskularno zdravlje. Prije vađenja krvi dobit ćete mini fizikalnu analizu u kojoj će vam neko provjeriti puls, krvni tlak, tjelesnu temperaturu, hemoglobin i još mnogo toga. Kako pokazuje studija američkog Univerziteta Rasmussen, ovo ponekad može rasvijetliti zdravstvene probleme za koje niste ni znali.

Davanje krvi može smanjiti štetne zalihe željeza. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ističu da je uklanjanje crvenih krvnih zrnaca flebotomijom (ili davanjem krvi) preferirani tretman za pacijente s viškom željeza u krvi.

Davanje krvi može smanjiti rizik od srčanog udara. Davanje krvi barem jednom godišnje može smanjiti rizik od srčanog udara za 88 posto, pokazala je studija časopisa American Journal of Epidemiology.

Darivanje krvi može smanjiti rizik od razvoja raka

Darivanje krvi također može smanjiti rizik od razvoja raka. Kod prosječne, potpuno zdrave osobe, veza između davanja krvi i smanjenja rizika od raka je mala. Ali istraživanja su dokazala smanjeni rizik od raka za darivatelje krvi s različitim bolestima, od kojih je jedna hemokromatoza. Utvrđeno je da je flebotomija (proces vađenja krvi) metoda smanjenja željeza koja je povezana s manjim rizikom od raka i smrtnošću, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of the National Cancer Institute.

Darivanje krvi može pomoći vašoj jetri da ostane zdrava. Još jedna opasnost od viška željeza je zdravlje jetre. Istraživanja su povezala previše željeza s nealkoholnom masnom bolešću jetre (NAFLD), hepatitisom C te drugim bolestima i infekcijama jetre. Iako postoji mnogo drugih faktora koji su uključeni u ove probleme, darivanje krvi može pomoći u oslobađanju nekih od tih zaliha željeza i izbjegavanju dodatnih problema u vašoj jetri.

Darivanje krvi može pomoći vašem mentalnom stanju. Iako postoji nekoliko fizičkih koristi od davanja krvi, najsnažnija zdravstvena korist je sigurno u psihološkom smislu. Darivanje krvi znači da će neko (ili više osoba) negdje dobiti pomoć koja im je prijeko potrebna. Darivanje krvi, posebno na redovnoj osnovi, je slično volonterskom radu. Utvrđeno je da volontiranje ima pozitivne efekte na sreću.

Darivanje krvi koristi svima

Zdravstvene koristi od davanja krvi su vrlo značajne, ali, naravno, najvažniji dio procesa je pomoć u spašavanju ljudskih života. Darivanje krvi je dobro za vas, ali još bolje za sve ljude kojima je u kritičnim momentima pomoć očajnički potrebna.

Isključivo zdrava osoba može biti darivatelj krvi. Zakonom je regulirano da su to osobe od
18 do 65 godina, tjelesne mase iznad 50 kilograma. Zdrava osoba može darivati krv više puta tokom godine. Muškarci u toku jedne godine krv mogu darivati četiri, a žene tri puta.

TRT Balkan