Čuvena filmska nagrada "Oscar"     Foto: Reuters

Svi žele Oscara i nadaju mu se u jednom trenutku karijere. Nagrada koju od 1929. dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka, donijela je slavu mnogim glumcima, producentima, rediteljima... S druge strane, značajan broj već dokazanih i proslavljenih filmskih umjetnika još uvijek iščekuje ovu nagradu. Najpoznatiji primjeri su među glumcima i glumicama.

Duga je lista onih za koje se vjeruje da su „zakinuti“ za Oscara, tj. da su ga za određenu ulogu ili više njih trebali dobiti a da se to nije desilo. Barem prema mišljenju publike i filmske kritike. Među imenima na ovoj listi nalaze brojne filmske legende, kultni i omiljeni glumci i glumice.
Donosimo listu od deset najvećih glumačkih zvijezda koje nikad nisu dobile Oscara.

10. Jim Carrey

Jim Carrey     Foto: Reuters

Jim Carrey se smatra kolateralnom štetom poznatog odnosa Akademije prema komedijama. Javna je tajna da se u izboru za Oscara komedije ne smatraju jednako vrijednim u odnosu na drame. Carrey je postao velika zvijezda devedesetih, sa dvije velike uloge u filmovima „The Mask“ i „Ace Ventura: Pet Detective“. Uslijedile su kultne uloge u „The Truman Show“ i „Eternal Sunshine Of The Spotless Mind“. Kao glumac je zaradio više od 5,3 milijardi dolara, i dvostruki je osvajač Zlatnog globusa. Nikada nije ni nominovan za Oscara.

9. Richard Gere

Richard Gere     Foto: Reuters

Apsolutno jedno od najpoznatijih holivudskih imena posljednjih decenija. Uloga u filmu „American Gigolo“ obilježila je njegovu karijeru osamdesetih. Dug je niz filmskih hitova u kojima je igrao bitne role: „An Officer And A Gentleman“, „The Cotton Club“, „Pretty Woman“, „Primal Fear“... Igrao je i u mjuziklu „Chicago“ koji je nagrađen Oscarom. Međutim, Gere je do danas ostao bez nominacije a samim tim i bez nagrade Oscar.

8. Edward Norton

Edward Norton     Foto: Reuters

Iako je zabilježio tri nominacije, Edward Norton nikada nije nagrađen „zlatnim kipićem“. Dva puta je nominovan za najboljeg sporednog glumca, 1997. za „Primal Fear“ i 2015. za „Birdman“ a jednom je nominovan za najboljeg glumca (1999. za „American History X“). Ipak, dobitnik je Zlatnog globusa za ulogu u filmu „Primal Fear“.

7. Uma Thurman

Uma Thurman     Foto: Reuters

Karijera Ume Thurman ima svoje lice i naličje, uspješne i manje uspješne periode. S jedne strane, posjeduje takav talenat i vještinu da je čuveni Quentin Tarantino naziva svojom muzom i povjerio joj je najznačajnije ženske uloge u svojim filmovima. S druge strane, nije postigla dugoročni uspjeh i, pored Tarantinovih filmova, nije imala tako kvalitetna ostvarenja – što bi mogao biti razlog zbog kojeg još nije dobila Oscara. Ipak, mnogi smatraju da ga je trebala dobiti barem za jednu od uloga u filmovima „Pulp Fiction“ i „Kill Bill“.

6. Bill Murray

Bill Murray     Foto: Reuters

Iako je poznat po komedijama koje po pravilu ne donose Oscare, Bill Murray je ostvario zapažene uloge u dramama i umjetničkim filmovima. Posebno se pamte nastupi u filmovima „Lost in Translation“ i „The Grand Budapest Hotel“. Predugo je velika holivudska zvijezda i neobično je da nema Oscara te da ima samo jednu nominaciju. Bilo je to 2004. za ulogu u kultnom „Lost in Translation“.

5. Bradley Cooper

Bradley Cooper      Foto: Reuters

Bradlay Cooper je među onima sa najviše nominacija za Oscara. Četiri puta je nominovan kao glumac, tri puta kao producent i jednom kao scenarista. Pogađate – nijednom nije nagrađen. Cooper je čak jedan od rijetkih koji su nominovani tri godine zaredom. Odatle je još čudnije da je nagradu svaki put ispustio. Posljednji put kada se očekivalo da će Oscara osvojiti za sjajnu ulogu u filmu „A Star Is Born“, nagradu mu je „preoteo“ Rami Malek za ulogu Freddie Mercurya u „Bohemian Rhapsody“.

4. Robert Downey Jr

Robert Downey Jr     Foto: Reuters

Prvi put je nominovan već u svojim dvadesetim godinama, za ulogu u biografskom filmu o Charlie Chaplinu a drugi put 16 godina kasnije za ulogu u holivudskoj satiri „Tropic Thunder“. Reklo bi se da oba puta nije imao sreće. Jednom mu je nagradu „ispred nosa“ odnio Al Pacino a drugi put legendarni Heath Ledger.

3. Scarlett Johansson

Scarlett Johansson     Foto: Reuters

Uloge u kultnim filmovima „Lost in Translation“ i „Girl with a Pearl Earring“ zauvijek su je lansirale u zvjezdano nebo Hollywooda. Ni za jedan nije dobila nominaciju za Oscara. Nominovana je kasnije, za uloge u filmovima „Marriage Story“ i „Jojo Rabbit“ ali nagradu još nije osvojila.

2. Tom Cruise

Tom Cruise     Foto: Reuters

Jedan je od najpoznatijih i najplaćenijih glumaca na svijetu. Dobitnik brojnih nagrada, uključujući tri Zlatna globusa. Njegovi filmovi su zaradili više od 4 milijarde dolara u Sjevernoj Americi i više od 10 milijardi širom svijeta. Za Oscara je nominovan tri puta, ali bezuzpješno – na iznenađenje mnogih.

1. Samuel L Jackson

Samuel L Jackson      Foto: Reuters

Poznat je kao jedan od glumaca koji najviše snimaju u Hollywoodu ali i kao glumac čiji su filmovi zaradili najviše novca. Filmovi u kojima je igrao Samuel L Jackson, u kinima su inkasirali rekordnih 27 milijardi dolara širom svijeta. „Avengers“, „Goodfellas“ i „Jurassic Park“ su među njegovim komercijalno najuspješnijim ostvarenjima. Ipak, ljubitelji filma posebno pamte njegovu ulogu u filmu „Pulp Fiction“, za koju je i nominovan i za koju nije dobio Oscara.

TRT Balkan