Gospodin Monopoly u salonu Hasbro, 16. februara 2015. godine, na proslavi 80. godišnjice brenda Monopoly tokom Sjevernoameričkog međunarodnog sajma igračaka u New Yorku. (AP)

Čak i ako ste veliki ljubitelj ove igre, moguće je da niste znali neke od ovih zanimljivosti o Monopolu:

1. Monopol je najigranija moderna društvena igra svih vremena. Otkako ju je Charles Derou patentirao 1935. godine, prodato je više od 250 miliona primjeraka Monopola. Smatra se da je ovu igru do sada igralo više od milijardu ljudi širom svijeta.

2. Igra je prodata u 114 zemalja i prevedena na 47 jezika.

3. Postoji više od 300 različitih verzija Monopola, uključujući specijalna izdanja kao što su: „Pokemon“, „Star Wars“, „Game of Thrones“...

4. Postoji i posebna verzija Monopola za one koji varaju. Napravljena je 2018. i nosi naziv: Monopoly: Cheaters Edition. Ova verzija igre u zvanična pravila je uključila varanje. Igrači mogu pokušati pobjeći od banke "posuđivanjem" novca, preskačući prostore i izbjegavajući plaćanja stanarine.

Monopoly: Cheaters Edition - Monopol za one koji varaju (Carousell)

5. Ako ste igrali Monopol, znate da može potrajati satima. Međutim, najduža partija ove igre trajala je čak 70 dana.

6. Monopol je pomogao hiljadama zarobljenika u Drugom svjetskom ratu da pobjegnu iz njemačkih nacističkih logora. Nakon što je Njemačka Crvenom križu dopustila da šalje pakete pomoći zarobljenicima, oni su slali i društvene igre. Pravili su posebne kutije za Monopol u kojima se krila tajna. U novcu za igru nalazio se i pravi novac, a pored toga, u kutije su se pakovali: metalna turpija skrivena ispod ploče; mali kompas skriven u figuri te svilene karte zatvora koje su skrivene u figuricama hotela.


7. Prva verzija igre Monopol prodavala se za dva dolara.


8. Najskuplji primjerak Monopola vrijedi 2 miliona dolara. Zlatar Sidney Mobell je 1988. napravio posebni primjerak ove igre od 23-karatnog zlata. Tačkice na kockicama su dijamantski klinovi, a sav novac je štampan na zlatnom papiru. Hoteli i kuće su ukrašeni rubinima i safirima. Mobell je ovaj set napravio kako bi ga prezentovao na Svjetskom turniru u Monopolu, koji se održao u Londonu.

Najskuplji monopol na svijetu vrijedan 2 miliona dolara (Museum of American Finance)

9. Monopol je odletio i u svemir, 2007. godine.

TRT Balkan