Takmičenja su toliko emocionalno izazovna da uzroku čak i smrtonosne srčane udare kod djece s nedijagnosticiranim nepravilnim otkucajima srca.     Foto: Reuters

Takmičenja su toliko emocionalno izazovna da uzroku čak i smrtonosne srčane udare kod djece s nedijagnosticiranim nepravilnim otkucajima srca. Predispozicije za srčani udar se često ne prepoznaju, što inače zdrave adolescente dovodi u opasnost od smrtonosnih "srčanih aritmija". Australijski tim je takav fenomen pripisao nervnoj napetosti izazvanoj ogromnim uzbuđenjem.

“Videoigrice mogu predstavljati ozbiljan rizik za neku djecu sa aritmičnim stanjima. Mogu biti čak i smrtonosne kod pacijenata sa predisponirajućim, ali često ranije neprepoznatim aritmičkim stanjima”, objašnjava u saopštenju glavna istraživačica Claire Lawley iz Centra za srce u Australiji.

“Djecu koja iznenada izgube svijest dok se igraju elektronskim igricama treba hitno pregledati kardiolog jer bi to mogao biti prvi znak ozbiljnog srčanog problema”, upozorava Lawley.

Djeca su u opasnosti


Studija objavljena u časopisu “Heart Rhythm“ otkrila je "neuobičajen, ali jasan obrazac" među ranjivom djecom. Sistematskim pregledom medicinske literature identifikovana su 22 slučaja nesvjestice, uglavnom u toku ratnih igara u kojima je učestvovalo više igrača.

Neki su umrli nakon srčanog zastoja. Naknadne dijagnoze nekoliko poremećaja srčanog ritma stavljaju djecu u kontinuirani rizik. Najčešći osnovni uzroci bili su kateholaminergička polimorfna ventrikularna tahikardija (CPVT) i sindrom dugog QT intervala (LQTS).

Prvi dovodi do porasta nivoa kalcijuma u ćelijama. Ovo posljednje odgađa električni sistem srca. Kongenitalna stanja pogađaju jedno od 2.000 djece. Gotovo dva od tri pacijenta imala su mutacije povezane s nepravilnim otkucajima srca, što svakako ima značajne implikacije.

U nekim slučajevima istraživanje nad djetetom koje je izgubilo svijest dok je igralo igricu dovelo je do toga da je mnogim članovima porodice dijagnosticiran problem srčanog ritma koji je opasan po život.

“Porodice i zdravstveni timovi treba da razmisle o mjerama predostrožnosti u vezi sa elektronskim igranjem igara kod djece koja imaju stanje kada opasni ubrzani srčani ritmovi predstavljaju rizik“, rekla je dr. Lawley.

Djeca sa srčanim oboljenjima


U vrijeme takvih incidenata mnogi su bili u uzbuđenom stanju, upravo su pobijedili ili izgubili tokom igranja igrice, ili su se upuštali u svađu sa svojim kolegama.

"Već znamo da neka djeca imaju srčana oboljenja koja ih mogu izložiti riziku kada se bave takmičarskim sportom, ali bili smo šokirani kada smo otkrili da su neki pacijenti imali po život opasne nesvjestice tokom igranja videoigrica", ističe koautor istraživanja Christian Turner te dodaje dalje:

“Videoigrice su bile nešto za što sam ranije mislio da će biti alternativna 'sigurna aktivnost'. Ovo je zaista važno otkriće.”

Problemi srčanog ritma


Srčani problemi postaju sve češći kod mlađih ljudi. U tom smislu i zagađenje zraka se povezuje kao uzrok porasta nepravilnih otkucaja među zdravim tinejdžerima.

“Budući da sam više od 25 godina brinuo o djeci sa problemima srčanog ritma, bio sam zapanjen kada sam vidio koliko je raširena ova novonastala situacija i otkrio da je izvjestan broj djece čak i umrlo od ovakvih pojava. Svi saradnici žele da objave ovaj fenomen kako bi naše kolege širom svijeta mogli da ga prepoznaju i zaštite ovu djecu i njihove porodice”, kazao je još jedan koautor studije Jonathan Skinner.

Dr. Daniel Sohinki, kardiolog sa Univerziteta Augusta, koji nije učestvovao u studiji, kaže da otkriće ima vrlo važne i široke implikacije.

“Napor treba shvatiti kao aktivnosti izvan tradicionalne takmičarske atletike. Odgovarajuće savjetovanje u vezi sa rizicima intenzivne videoigrice trebalo bi biti usmjereno na djecu s proaritmičnom srčanom dijagnozom, kao i na svako dijete s anamnezom sinkope pri naporu neutvrđene etiologije“, ističe ovaj stručnjak i dalje dodaje:

“Svi budući programi skrininga koji imaju za cilj identifikaciju sportista koji su pod rizikom od malignih aritmija treba da obuhvate sportiste koji se razmatraju za učešće i u e-sportovima“, zaključuje dr. Sohinki.

Stres, razne krize i nezdrav način života, koji je sve izraženiji i među djecom i mlađim osobama, doveli su do toga da su čak i djeca izložena riziku od srčane slabosti i infarkta.
Bolesti srca kod djece mnogo su češće nego što se obično misli, a njihovo kliničko ispoljavanje često je dosta prikriveno i zavisi od uzrasta djeteta kao i vrste srčane bolesti.

Zastoj u radu srca dešava se prosječno jednom godišnje kod jednog od 100.000 učenika. To je vrlo mali procenat u poređenju sa smrtnim ishodima od drugih oboljenja. Ipak, mnogi kardiolozi smatraju da je važno da programom pregleda srca budu obuhvaćeni i učenici.

Simptomi srčane mane

Simptomi srčane mane koji se pojavljuju kod djece uglavnom uključuju nedostatak zraka, cijanozu (plavkasta boja kože), vrtoglavicu ili nesvjesticu, šumove na srcu, slabiji razvoj ekstremiteta ili mišića, smanjen rast, učestale respiratorne infekcije te oticanje tkiva ili organa. Međutim, glavni znak koji je prisutan kod većine ljudi je bol u sredini grudnog koša koja može sijevati u vrat, čeljust i ruke.

Bolesti srca u djetinjstvu i mladosti zahtijevaju ozbiljan pristup roditelja, stalan ljekarski nadzor i pridržavanje uputa ljekara. Za liječenje je potrebna dobra saradnja roditelja i ljekara, ali je ključna uloga na roditeljima i njihovoj podršci djeci.

Postoje sistematski i preventivni pregledi za djecu koja se bave sportom, ali i za onu koja nisu sportski aktivna. Ključna uloga u preventivi je dijagnoza pedijatra, koji prepoznaje ima li šumova ili nema i upućuje na kardiologa koji će dalje pristupiti pravilnom liječenju kako bi se izbjegla opasnost.

Odumiranje ćelija

Infarkt miokarda, odnosno srčani udar, je odumiranje ćelija srčanog mišića uzrokovano naglim smanjenjem ili potpunim prekidom protoka krvi kroz krvne sudove koji hrane srčani mišić.

Drugim riječima, infarkt miokarda spada u koronarnu bolest koja je klinički sindrom uzrokovan suženjem ili začepljenjem koronarnih krvnih sudova koji snabdijevaju srčani mišić krvi, što dovodi do neravnoteže između snabdijevanja i potrebe srčanog mišića za krvi.

TRT Balkan