Ova priča o uspjehu usko je povezana s porastom giganata za streaming na zahtjev kao što su Netflix, Disney+ i HBO.      Foto: TRT World

"Ovdje možete pronaći sve", kaže izvršni direktor Javier Toledo, pokazujući široku lepezu kostima i dodataka – od oklopa do kaputa, mornarskih odijela i monaških haljina.

Svuda oko njega manekeni odjeveni u odjeću iz 18. stoljeća stoje pored postera mnogih filmova na kojima je njegova kompanija radila posljednjih godina.

"Već ih ima zaista mnogo“, kazao je 63-godišnji poduzetnik sijede kose i uredno podšišane bradice čiji je posao baziran u Algeteu, malom gradu nedaleko od španske prijestolnice Madrida.

Otkako je Toledo preuzeo kompaniju prije deset godina, posao se transformisao.

Ono što je počelo kao mala porodična firma koju su osnovali krojači specijalizovani za pozorišne kostime u Valenciji na istočnoj obali 1856. godine, postalo je svjetski lider u iznajmljivanju kostima za filmsku industriju.

Ova priča o uspjehu usko je povezana s porastom giganata za streaming na zahtjev kao što su Netflix, Disney+ i HBO.

"Reagovali smo jednostavno na promjene koje su se dogodile na tržištu", rekao je on za AFP, posebno ukazujući na eksploziju popularnosti TV serija.

Kada je kupio kompaniju, ''Peris Costumes'' je imao samo desetak zaposlenih, svi sa sjedištem u Madridu. Danas firma zapošljava 250 ljudi i ima urede ili radionice u 15 glavnih gradova, uključujući Budimpeštu, Berlin, Pariz i Mexico City.


U obližnjoj prostoriji, četiri konfekcionara rade s komadima kože, s maljem nalik čekiću i kliještima.      Foto: TRT World

"Tokom prve polovine godine bili smo uključeni u gotovo 600 produkcija. A do kraja godine nadamo se da će ih biti više od 1.000", kaže direktorica marketinga Myriam Wais.

Nakit Elizabethe Taylor

Među filmovima i serijama koje su odabrale ovu kompaniju su brojne superprodukcije koje su vrlo zahtjevne u pogledu fantastičnih kostima.

Bilo da je riječ o "The Rings of Power", "Mulan" ili "Marco Polo", mnoge produkcije radije iznajmljuju kostime nego što ulažu u njihovu izradu.

"Pokušaj izrade kostima od nule je praktično nemoguć zbog vremena i troškova", kaže Toledo.

A producenti cijene "kada imaju kostime koji su nošeni i ostarjeli s vremenom", objašnjava on.

Kako bi proširio katalog, ''Peris Costumes'' je posljednjih godina kupio milione haljina, šešira, parova cipela i uniformi od studijskih divova poput ''Warner Brosa''. I sve to nadopunjuje vlastite kolekcije u kući, sakupljene u radionicama kostimografa.

''Ukupno imamo više od 10 miliona artikala odjeće i dodataka'', kaže Wais, pokazujući listu najpopularnijih stilova. To je, kaže, "najveći ormar na svijetu".

U obližnjoj prostoriji, četiri konfekcionara rade s komadima kože, s maljem nalik čekiću i kliještima.

"Trenutno radimo na našem inventaru, ali ima i narudžbi", kaže ona.

U drugoj prostoriji je radionica nakita, u kojoj je pohranjeno blizu 20.000 komada, uključujući dragulje koje je nosila Elizabeth Taylor u epskom filmu "Kleopatra" iz 1963. i papski krst koji je nosio Jude Law u seriji "Mladi papa" iz 2016. godine.

Nikad se ništa ne baca

U firmi ''Peris Costumes'' važi pravilo da nikad ništa ne bacate, čak ni ako se ošteti tokom snimanja.


Ova "virtuelna garderoba" također se pokazala popularnom kod proizvođača videoigrica.      Foto: TRT World

"Imamo oblast koja se zove 'The Walking Dead' u koju stavljamo sve što je polomljeno ili oštećeno, ali što bi se moglo ponovo koristiti," kaže Wais, podsjetivši da je to termin koji se odnosi na TV seriju o preživjelima iz zombi apokalipse.

S obzirom na to da potražnja ne jenjava, ova španska kompanija nedavno je počela digitalizirati dio svog kataloga uz pomoć studija opremljenog sa 144 kamere visoke rezolucije.

Nazvana Peris Digital, ova usluga omogućava produkcijskim kompanijama da "kreiraju 3D slike" kostima koje se mogu koristiti "tokom postprodukcije", kaže Wais.

Ova "virtuelna garderoba" također se pokazala popularnom kod proizvođača videoigrica, kažu u kompaniji.


TRT World