Svjetska kriza u snabdijevanju: Apple proizvodi 3 miliona manje iPhonea 14

Svjetska kriza u snabdijevanju: Apple proizvodi 3 miliona manje iPhonea 14

Apple upozorava kupce na duži period čekanja na najnovije modele iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max.
Foxconn Technology Group kaže da je uveo antivirusne mjere u fabrici u Zhengzhouu nakon izbijanja virusa.     Foto: Reuters

Apple Inc. upozorio je kupce da će morati duže čekati da dobiju najnovije modele iPhonea nakon što su antivirusna ograničenja nametnuta fabrici izvođača u centralnoj Kini.

U priopćenju kompanije u nedjelju nisu navedeni detalji, ali se navodi da fabrika kojom upravlja Foxconn u centralnom gradu Zhengzhou "radi sa značajno smanjenim kapacitetom".

"Sada očekujemo manje isporuke modela iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max nego što smo ranije očekivali", rekli su iz kompanije.

“Kupci će morati duže čekati da dobiju svoje nove proizvode.”

Foxconn Technology Group je ranije saopćio da je uveo antivirusne mjere za fabriku u Zhengzhouu nakon izbijanja virusa.

Apple i Foxconn ranije nisu odgovorili na pitanja o tome kako bi to moglo utjecati na proizvodnju iPhonea.

Prošle sedmice, pristup industrijskoj zoni u kojoj se nalazi fabrika obustavljen je na sedam dana nakon porasta zaraze u Zhengzhouu i odlaska radnika iz fabrike.

Očekuje se da će zatvaranje uzrokovati dodatne poremećaje u pogonu, koji je posljednjih sedmica doživio niz zaraza koronavirusom i egzodus radnika, od kojih su neki pobjegli iz tvornice pješice.

Foxconn je u saopćenju naveo da revidira svoje izglede za ovo tromjesečje naniže zbog izolacije.

“Foxconn sada radi s vladom u zajedničkim naporima da suzbije pandemiju i nastavi proizvodnju u punom kapacitetu što je prije moguće”, saopćila je kompanija u ponedjeljak.

Također je navedeno da je pokrajinska vlada rekla da će "u potpunosti podržati" Foxconn u upravljanju situacijom u elektrani u prevenciji pandemije i radu fabrike.

Tri miliona iPhonea manje

U objavi na WeChat profilu fabrike u Zhengzhouu u nedjelju, kompanija je rekla da će sistem "zatvorene petlje" ograničiti putovanje svojih zaposlenih između njihovih spavaonica i fabričkog područja kako bi se upravljalo rizicima od prenošenja pandemije COVID-19.

Posljednji kvartal godine je tipično naporna sezona za kompanije kao što je Foxconn jer povećavaju proizvodnju uoči praznične gužve na kraju godine.

“Blisko sarađujemo s našim dobavljačima kako bismo se vratili na normalne nivoe proizvodnje, istovremeno osiguravajući zdravlje i sigurnost svakog radnika”, rekao je Apple.

Bloomberg News je objavio da Apple Inc. očekuje da će ove godine proizvesti najmanje 3 miliona iPhone 14 telefona manje nego što se prvobitno očekivalo, prvenstveno zbog slabije potražnje za jeftinijim modelima iPhone 14 i 14 Plus.

U međuvremenu, Apple je u nedjelju označio manje isporuke svojih vrhunskih iPhone 14 modela, Pro i Pro Max, nego što se ranije očekivalo, nakon značajnog smanjenja proizvodnje u fabrici u Kini, u kojoj vlada virus.

Kompanija je, međutim, saopćila da je potražnja i dalje velika za modele Pro i Pro Max, ne komentarišući potražnju za iPhone 14 i 14 plus modelima.

Apple nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom na izvještaj Bloomberga izvan redovnog radnog vremena.

TRT World