Trgovac na njujorškoj berzi radi dok tržišta nastavljaju reagovati na koronavirus (COVID-19) u sklopu NYSE u New Yorku, SAD, 18. marta 2020.    Foto: Reuters

Sjedinjene Države oduzele su Rusiji status tržišne ekonomije, što je potez koji bi mogao otvoriti vrata oštrijim trgovinskim akcijama usred napetih odnosa između Moskve i Washingtona.

Status, dodijeljen prije dvije decenije, ograničio je obračun antidampinških carina na rusku robu.

Kako je američko Ministarstvo trgovine objavilo tu mjeru u četvrtak, ona bi mogla povećati carine na ruski uvoz, već ograničene sankcijama bez presedana koje su zapadne zemlje uvele zbog sukoba Rusije s Ukrajinom.

"Ova odluka daje Sjedinjenim Državama mogućnost primjene pune snage (antidampinškog) zakona za rješavanje tržišnih distorzija uzrokovanih sve većim miješanjem ruske vlade u njihovu ekonomiju", navodi se u saopćenju američkog Ministarstva trgovine.

Prema Ministarstvu, "velika" uključenost ruske vlade u njenu ekonomiju dovela je do iskrivljenih cijena i troškova, što utječe na to kako ruske kompanije određuju cijene uvoza u Sjedinjene Države.

Šta je damping?

Damping se dešava kada strani proizvođač prodaje proizvode u SAD-u po cijeni ispod domaće cijene, ili nižoj od cijene proizvodnje.

Prema analizi Ministarstva trgovine, takav "nepošten uvoz" može staviti američku industriju u nepovoljan položaj kada pokušava da se takmiči na globalnoj areni.

Utvrđivanje statusa tržišne ekonomije zasniva se na procjeni kriterija kao što su konvertibilnost valute, vladina kontrola sredstava za proizvodnju i klima za strana ulaganja.

"Trgovina je otkrila opsežno nazadovanje u ovim oblastima, posebno nakon invazije na Ukrajinu", saopćili su iz Ministarstva.

"Kontraintuitivno"

Ruski ambasador u Washingtonu Anatolij Antonov kritizirao je taj potez kao "kontraintuitivan" u objavi na društvenim mrežama u petak.

Jedanaest drugih zemalja, uključujući bivše sovjetske države u centralnoj Aziji, kao i Kinu i Vijetnam, Sjedinjene Američke Države smatraju netržišnim ekonomijama.

Washington je Rusiji dao status tržišne ekonomije 2002. godine, što je bitan korak za prijem Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) 2012. godine.

Prošle je godine Američka privredna komora u Rusiji saopćila da će Moskva moći osporiti svaku odluku SAD-a da Rusiji oduzme status tržišne ekonomije u WTO-u.

TRT World